Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
2007 Frankfurt - Internationale Automobil-Ausstellung
Zeleni Frankfurt

I raniji su saloni bili obilježeni Eco serijskim modelima i konceptima no niti jedan u toj mjeri kao ovogodišnji u Frankfurtu. Sam moto salona "Sehen, was Morgen bewegt" (Pogledajte što pokreće sutrašnjicu) otkriva kako se u velebnim frankfurtskim Messe halama mogu vidjeti smjernice europske i svjetske auto industrije. Sirovi jednostavni rastrošni zagađivači tako polako postaju stvar prošlosti, a na scenu sve snažnije prodiru štedljivi, ekološki čisti automobili. Naime, svjetski su čelnici jasno odlučili kako uništavanje Zemlje mora prestati (pogledajte temu "Zagađenje" u rubrici Aktualno), a prve konkretnije mjere glede zagađenja koje postižu automobili vide se upravo ovdje, u Frankfurtu.

BMW: EfficientDynamics Bavarci sustavno razvijaju moderne koncepte pogona pod sloganom EfficientDynamics. Dakle, i ovdje je naglasak na dinamici tako da fanovi ne moraju strahovati od kojekakvih sporih, letargičnih hibrida. Na kraju krajeva i novi je X6 predstavljen kao aktivni hibrid s prijenosom Two-Mode koji na najbolji način kombinira rad klasičnog motora s elektro motorom. Naravno, i u Frankfurtu se javnost upoznaje s modelima koji će bit opremljeni Start-Stop funkcijom gašenja automobila prilikom stajanja na semaforu.

EfficientDynamics

Citroen C-Cactus
Što je ovo?!?, pitali su mnogi za ovaj Citroen! I mi smo. Studija C-Cactus je, nama, jednako odbojna upravo poput pomisli na bliski susret s kaktusom. Izgled - Cayenne koji se previše prežderavao u McDonaldsu i još je usput pokupio rabljene topove negdje usput. No, Cactus se ponosi ECO duhom. Velik dio njegovih sastavnih dijelova izrađen je od recikliranih materijala ili onih koji se mogu reciklirati, a baš kao i biljka čije ime nosi, troši k'o upaljač. S hibridnim HDI pogonom brojka se kreće na razini fantastičnih 2,9 l/100 km uz izvrsnu emisiju CO2 od 78 g/km. Bravo, debeli Cayenne al' daj malo po voću i povrću, čovječe! (više detalja u novostima)

C-Cactus

Fiat: Panda Aria
Drvo, lan, pamuk, vuna, kokosovo stablo - ne nije sat biologije već Panda Aria. Od spomenutih materijala napravljena je unutrašnjost jednog od najzanimljivijih izložaka salona, a dijelovi karoserije od smole. Uz totalni eco-friendly pristup Panda Aria se ističe i vrhunskim turbo motorom od svega 900 ccm ali sa 105 KS koji koristi kombinaciju plina i benzina (uskoro i vodika), a na semaforu se jednostavno ugasi. Emisija CO2? Samo 69 g/km. Bravo za Fiat!

Panda Aria

Ford: Econetic
Ford je predstavio opsežne planove glede smanjenja CO2 kod svojih modela. Pod sloganom ECOnetic tržištu će se predstaviti više ekoloških modaliteta na aktualnim i budućim automobilima. Prvi stiže Focus ECOnetic 2008. godine. Imat će dizelski 1.6 (109 KS) motor koji će trošiti svega 4.3 litre uz emisiju CO2 od 115 g/km. To će se postići i spuštanjem karoserije za manji otpor zraka, drugačijim gumama i sličnim detaljima.

Econetic

Hyundai: i-Blue
Niti Korejci ne zaostaju u razvoju novih eko tehnologija. Hyundaijev I-Blue (Aj-Blu) tako koristi gorive ćelije koje su, zanimljivo, razvijene u Hyundaijevom tehničkom centru u Japanu.

i-Blue

Mercedes-Benz 19 zelenih
U Mercedesu CO2 problem shvaćaju prilično ozbiljno. S čak 19 eco-friendly modela Mercedes na domaćem terenu želi prije svega kod ekološki vrlo svjesnih Nijemaca, ali i na svjetskoj sceni, stvoriti imidž zelene kompanije. Čak sedam hibridnih modela, osam Bluetec automobila kao najčišći dizelaši na svijetu, više modela koji zadovoljavaju Euro 5 norme i naginju Euro 6, automobili opremljeni gorivim ćelijama čija produkcija kreće 2010. Zaista impresivna slika.

19 zelenih


2007 IAA - ZELENI FRANKFURT

PRVI DIO   DRUGI DIO 

2007 IAA - PREMIJERE

2007 IAA - STUDIJE
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001