Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
30 godina Honde Civic
Svih sedam generacija Civica na okupu Ovogodišnji mjesec srpanj bio je poseban za japansku Hondu. Naime, prije točno 30 godina Honda je predstavila nesvakidašnji kompaktni automobil s motorom od 1200 kubičnih centimetara i pogonom na prednje kotače nazvan Civic. Od tada, Civic je evoluirao kroz sedam generacija, a svaka se evolucija mogla pohvaliti posebnim tehnološkim rješenjima. S godinama je Civic postajao sve zanimljiviji pa je tako od prvotne kompaktne “hatchback” forme Civic mijenjao izgled u verzije s troja ili petora vrata, kao limuzina, karavan, coupe, targa model, a za određena tržišta moguće ga je bilo naručiti i s pogonom na sva 4 kotača.
Honda je oduvijek gradila imidž proizvođača inovativnih sportskih automobila, a upravo su u Civicu zaživjele brojne Hondine tehnološke inovacije poput CVCC motora (1973.), VTEC motora (1989.), Real Time 4WD pogona (Civic Shuttle, 1984.), električno pokretanog tvrdog sklopivog krova (CRX, 1992.) i CVT mjenjačkog sklopa (1996.). Unazad nekoliko godina Civic je ponovno među najinventivnijim vozilima na svijetu zahvaljujući modelima pokretanim prirodnim plinom (Civic GX, 1997.) i takozvanim hibridnim modelom Civic Hybrid iz 2002. godine koji za pogon koristi kombinaciju klasičnog benzinskog motora i sofisticiranog elektromotora.
Prva generacija Honde Civic iz 1972. i posljednja predstavljena 2001. godine Također, valja spomenuti kako je posljednja generacija Civica napravila ogroman iskorak na području zaštite pješaka prilikom sudara. Postavljajući standarde u klasi Civic je postao Hondin najuspješniji model i sinonim za vrhunsku kvalitetu same marke čime je Honda ušla u Top 10 svjetskih proizvođača automobila. Civic se danas proizvodi u nekoliko tvornica širom svijeta, može se kupiti u više od 100 zemalja, a ukupno je s proizvodne trake sišlo 14 milijuna jedinica.
Kao točka na i ovog velikog jubileja, u mjesecu srpnju ostvarena je i prodaja od jubilarnih dva milijuna Civica na europskom kontinentu. Razloga za slavlje je dakle bilo, a mi vam donosimo pregled svih sedam generacija ovog fantastičnog kompaktnog Japanca uz želje da se ponovno sretnemo proslavljajući 40. obljetnicu.


Pritiskom na sliku možete pogledati ili pokrenuti download kratkog videa o povijesti Honde Civic:
Download Video natrag uvod 1. generacija 2. generacija 3. generacija 4. generacija 5. generacija 6. generacija 7. generacija naprijed

Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001