Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Kolumna


Urlik preplašenog mene nošen jakim vjetrom pronio se među planinama. Jeka, koja je taj urlik vratila nazad, preplašila je i mene samog. Što ćete; od straha sam opet urliknuo. A dvoje Arapa, koji su na konjima u mrkloj noći došli do našeg kampa i koje je Marko trenutak prije zaslijepio baterijom, ostali su skamenjeni. Kad smo na svijetlu uvidjeli da su to ljudi iz sela podno planine i da nose metalne zdjelice pune hrane i kozjeg mlijeka, bilo je kasno. Manji od njih od straha je potrčao, sapleo se o sigurnosne špage i pao. Ne moram Vam ni govoriti da je cijela večera završila na našem šatoru, a sramota, izazvana predrasudama zapadnog svijeta, u našim srcima. Hassan i Mahmed, otac i sin, željeli su nahraniti putnike. Zauzvrat su dobili to što su dobili. Pa sad Vi, dragi moji internet čitatelji, razmislite da li su istine koje su nam servirane u našem svijetu zaista istine ili ne?


Prema Sahari

O Fesu i Meknesu, predivnim gradovima na Sjeveru Maroka, neću Vam pričati. Ako mi ne vjerujete da su predivni, kupite si avionsku kartu do glavnog grada Rabata, potom busnu do Fesa i Meknesa te se uvjerite sami. Uistinu nema razloga da ja boravim par dana u tim gradovima samo kako bih Vam mogao pričati o njihovoj predivnoj arhitekturi i burnoj prošlosti, kad mene više zanima pustinja. I Buba Mara, kako od milja zovem svoj 15 godina stari terenac, zacvilila je od sreće kada smo krenuli na jug preko veličanstvenog Atlas gorja. Da to ustvari cvili remenica od serva, kako me uvjeravao Marko, moj dragi suputnik i prijatelj, nisam želio vjerovati. Put dalje doveo nas je do Er Rachidie, bivšeg vojnog uporišta za vrijeme francuskog kolonijalizma, a danas zapizdine u kojoj putnik dobro mora paziti na svoje ponašanje. Ja sam faca! si zabijte u guzicu. Stavite ruku na prsa, lagano se naklonite I otvorit će Vam se mnoga vrata. U Er Rachidii smo natovarili namirnice i vodu te krenuli prema Sahari, najvećoj pustinji na svijetu. Čisto usput, neki k…. je zacvilio, nešto je puklo, i dalje više nismo imali servo!


Gdje Buba Mara ne može, može - deva!
Dan prije zadnji put smo vozili po asfaltu. Spustili smo pritisak u gumama na 1 bar (tako se lakše vozi po pijesku, o.a.), te odabrali jedan od više desetaka puteva koji su vodili … negdje! "Audaces fortuna iuvat", ili "Smione prati sreća", govorili su stari Latini. Ne znam da li smo mi bili smioni ili glupi, ali stigli smo do sela Merzouga u blizini Erg Chebbia, najlijepših dina u Maroku. Dalje s Buba Marom nismo mogli. Unajmili smo vodiča i dvije deve te krenuli u pustinju. Da nam netko ne bi prčakao po Buba Mari dok nas nema, zaštitili smo ju najboljim mogućim alarmom na svijetu - rekli smo da je minirana!!!
Ritam devinog hoda prosto je zarazan. Više je nalik plesu. Dragi moji internet čitatelji, vjerujte mi da bih dao sve samo da Vam mogu dočarati miris pustinje i osjećaj dok njome jašete devu. Naišavši na tragove beduina, nagovorili smo vodiča da ih slijedimo. Nekoliko sati kasnije došli smo do male oaze u kojoj je trenutno živjela beduinska obitelj. Gurnuvši mu 50 dirhama u džep, naš je vodič progovorio berberskim jezikom i uspostavio kontakt. Zaid, pater familias ove beduinske zajednice, pozvao nas je na čaj u svoj pustinjski šator. Sam Allah je htio da razgovor potraje do kasno u noć.Dajmo da vozi
Dok nam je Zaid ispod milijuna zvijezda na pustinjskom nebu pričao o životu u pustinji, o običajima nomadskih karavana i razlikama između Tuarega i Berbera, mi smo mu, hvaleći naše društveno uređenje, pričali o akciji "Dajmo da čuju!" u kojoj je prikupljeno 15 milijuna kuna za pužnice gluhih osoba. "Koja nepravda!", rekao nam je Zaid. "U društvu kakvo je vaše trebalo bi se podrazumjevati da država iz svog proračuna plati pužnice, a ne da se takova stvar mora pretvarati u humanitarnu akciju. Ti!, uperio je prst u mene, ti bi trebao pokrenuti akciju da možeš nastaviti putovanja. Širiti istine o svijetu važna je stvar, a znaj da je po tebe opasna … "
U tom je trenutku Zaid zaspao.
I znate šta, dragi moji internet čitatelji, odlučio sam ga poslušati. "Dajmo da vozi" ime je moje akcije, a broj žiro računa 30114-021-79. Treći dan boravka u pustinji zakopao sam sat u pijesak. Za nas vrijeme više ne postoji. Već par dana skupljamo vegetaciju za deve i pomažemo Zaidu. Nama je ovdje dobro. A Vi, ako želite vidjeti kako izgleda zapadna obala Afrike, Južna Amerika ili pak Rusija, uključite se u akciju "Dajmo da vozi!"


      
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001