Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
MOTOR SHOW Bologna

Show u zemlji ludoj za automobilima

Iako ove godine u nešto ležernijem izdanju Motor Show je ponovno oduševio.

Novoregistriranih 9.508.404 automobila od 01. siječnja 1997. do 31. prosinca 2000. godine, već deset godina europski broj 2. i svjetski broj 4. prodaje na tržištu automobila, godišnji prosjek novih vozila iznad 2,3 milijuna već četiri godine, prosjek od manje od 2 stanovnika po automobilu, europski broj jedan tržišta prodaje motocikala s udjelom većim od trećine! Brojke koje pokazuju da značaj talijanskog auto-moto tržišta izlazi izvan granica same statistike i ulazi u način života. Stoga je izlagati na Motor Showu (kojega svake godine posjećuje 1,2 milijuna zaljubljenika) "a must" ne samo zbog kontakta s potencijalnim kupcima, već i kao iskaz jasnog shvaćanja važnosti talijanskog tržišta u europskim i svjetskim okvirima. Iako ove godine u nešto ležernijem izdanju, bez velike pompe i blještavog sjaja, a po nekima i premalo obnaženih dugonogih komada, da je bilo što za vidjeti - bilo je. Možda je upravo na taj način Motor Show pokazao zrelost svog 26. izdanja.

-- izložbeni postor: 132.000 m2
-- vanjski prostori za test vožnje i trke: 95.000 m2 u 12 staza ukupne dužine 11,2 km
-- izlagača: 512 iz 18 zemalja
-- akreditirano novinara: > 2.000


Svijet na 4 kotača
Motor Show 2001 je kao privilegirani izlog ugostio vodeće svjetske automobilske tvrtke koje među predstavljenim modelima broje i 64 premijere (talijanske, europske i svjetske). Tako je SEAT svjetskoj auto-javnosti predstavio novu IBIZU. HONDA je izvela europsku premijeru CIVIC modela TYPE-R i CTDI. Zatim smo razgledali SUV compact CR-V; MINI COOPER S s turbo punjačem; 218 km/h novog anglo-njemačkog compacta. Ni talijanske tvrke nisu zaostale postavivši pod reflektore ALFA 156 GTA limuzinu i Sportwagon; prinove FIAT Stilo i LANCIA Thesis, koja će biti komercijalizirana na proljeće 2002. godine. Za one koji svog limenog ljubimca već imaju zanimljivi su bili paviljoni posvećeni Tuningu i dodatnoj opremi, elektronici i info-mobilnosti. Poseban prostor izdvojen je ekološkom osvješćivanju vozača, sigurnosti u prometu te vozilima koja rabe alternativne izvore energije kao što su EOLO, prototip na komprimirani zrak i OPEL Zafira Hydrogen 3.

 


Svijet na 2 kotača

Italija se potvrdila kao kraljica europskog tržišta na dva kotača s udjelom od 37,3 posto ispred Njemačke (23,2 posto) i Francuske (15 posto) gledano u prvih šest mjeseci 2001. godine. U moto salonu mogli smo vidjeti BMW-ovu svjetsku premijeru granturismo verzije klasičnog njemačkog dvocilindraša - R850RT. Honda je predstavila dvije apsolutne novosti: prototip skutera opremljenog s motorom od 750cc četiri cilindra, te dvocilindraša od 1000cc. Protagonist je i Aprilia koja je napokon digla veo s dugoočekivanog novog člana te postavila dvije svjetske premijere: RSV Mille R Tuono odnosno "naked" verziju replike sudionice Superbike-a, te prototip ETV 1000 Mana. Velik je interes i za skutere zbog njihove popularnosti u gradskom prometu te se kroz osobine brojnih modela vidi sinteza želje za praktičnim i užitkom u vožnji, uzmimo kao primjer Malaguti Madison K400. Peugeot je predstavio motore s izravnim injection sustavom (Looxor TSDI) i električne (Scoot'elec) te talijanske premijere skutera Looxor SBC, X-Fight i WRC Trekker Metal X dok je Carpimotor otkrio svoj ATV LH 260. Ostali su proizvođači - Betamotor, Ducati, Gilera, KTM, LEM, Moto Guzzi, Piaggio, Polini, Sidauto, VOR - u očekivanju novosti predstavili dvokotačnu paletu 2002. godine iz koje čitamo i nove trendove. Nakon godina hipersportskih 125-tica i booma skutera 50cc, koji već pripadaju prošlosti, bliska budućnost tržišta vezana je uz razvoj velikih skutera i klasičnih mopeda, neosjetljivih na modu.
Ovisno o tome koji ste dan odabrali za posjet sajmu mogli ste sresti i neke zanimljive osobe. Tako se Michael Schumacher neočekivano provozao Maserati Spyderom a s Jean Todtom zahvalio svojim fanovima na podršci. Aktivni su bili i Valentino Rossi, koji je već sa 22. godine mladosti zaslužio mjesto u Olimpu motociklizma, zatim Loris Capirossi, Manuel Poggiali, Max Biaggi, Francesca Pardini, Mick Doohan, Jean Alesi, Jarno Trulli, Luca Badoer, Marco Melandri i drugi iz raznih nivoa svijeta sporta na dva i četiri kotača.
Marina Janko

 

 
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001