Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
 

2010 Detroit – North American International Auto Show

AMERIKA SE VRAĆA

Nakon krizne 2009. i jednog od najslabijih izdanja, auto salon u Detroitu ove se godine vraća na puteve stare slave. Noviteta je mnogo, s naglaskom na onome što smo već dobro upoznali na salonima u Ženevi i Frankfurtu – elektro automobilima.

Njegovo je puno ime North American International Auto Show, no većina ga zna kao Detroit Auto Show, odnosno auto salon u Detroitu. Događa se svake godine u siječnju i jedan je od četiri najvažija auto salona u godini. Detroitski auto salon je prvi puta organiziran još u doba Fordovg Modela T, davne 1907. godine, u pivskom parku, kada je 17 proizvođača izložilo 33 modela.

Tradicionalno, na početku salona su proglašeni sjevernoamerički „Car and Truck of the Year“. Ove je godine obje titule osvojio Ford, za modele Fusion Hybrid i Transit Connect.

Audi: A8
Ovo je službeno salonska svjetska premijera za novi Audijev direktorski model. Mrcina od 5,14 metara trebala bi se osobito svidjeti upravo Amerikancima.
Više ovdje.

Audi A8

Audi: E-Tron
Nijemci su u Ameriku doveli svoju drugu izvedbu konceptnog modela E-Tron. Nešto je izgubio na agresivnosti te se sad predstavlja s dva elektro motora sposobna da 1350 kilograma težak automobil od 0-100 km/h ubrzaju za 5,9 sekundi. Ukupna snaga iznosi 313 KS i, naravno, te konje nikako ne čujete.
Više ovdje.

Audi E-Tron

Bentley: Series 51 Continental GTC
Novost na cijeloj Continental gami je paket opreme naziva Series 51. Unutrašnjost je moguće opremiti u trobojnu kožu s posebnim prošivima. To je samo dio detalja dok su posebna oznaka, 20 colni naplatci zamišljeni da ukrase eksterijer.

Series 51 Continental GTC

Bentley: Mulsanne
Bentley je bio jedini ekskluzivni brend koji je imao svoj samostalni štand na salonu. Jer novu je limuzinu trebalo predstaviti na dostojan način. Tradicionalni mirni, ogromni 6,75 l V8 razvija 550 KS i čak 1.000 Nm. S njim se vozi polako, ali kad treba onda protutnji kao lokomotiva.

Bentley Mulsanne

BMW: serija 5
Auto smo vam već predstavili, a sada možemo samo dodati kako izgleda odlično.
Više ovdje.

BMW serija 5

BMW: Z4sDrive35is
Na korak do M-a! Zovite ga 35is jer je pravo ime suviše komplicirano, a 35is se ponosi s čak 340 konja koji mu omogućuju silovito ubrzanje od 4.8 sekundi. Tu je i posebno podešen zvuk sjajnog šest cilindraša. Pa tko onda kaže da nije na korak do M-a?
Više ovdje.

BMW Z4

BMW: Concept ActiveE in Detroit
Elektro „Jedinica“ koristi elektrosinkromotor koji je kompletno integriran u stražnju osovinu. 160 kilometara mu je domet s jednim punjenjem, a uskoro kreću probne vožnje s odabranim klijentima.
Više ovdje.

BMW Concept ActiveE

Buick: Regal GS
Stvar je vrlo jednostavna. Opel je u Americi Buick (ili barem neki modeli), a nakon Regala (Insignije), sada nam Amerikanci predstavljaju i Insigniju, pardon Regal, u sportskoj OPC, pardon GS, izvedbi.

Buick Regal GS

BYD: E6
Prije godinu dana ovdje su bili sa studijom, a sada predstavljaju serijski model. Ovaj kineski elektro model nadmašuje sve američke elektro koncepte. Inače, kompanija Build Your Dreams je jedan od najvećih svjetskih proizvođača baterija.

BYD E6

Cadillac: CTS-V Coupe
Američki odgovor BMW M-u i AMG-u izgleda ovako. Moćni 6.2 litreni V8 sa 564 KS i 747 Nm. Riječ je o modificiranom agregatu iz Corvette ZR1, kojem je dodan kompresor. Ubrzanje traje svega 3.9 sekundi, a najveća brzina iznosi: Ne znamo! Naime, Cadillac nije objavio ovaj zanimljiv podatak. Po svemu, auto sigurno može i preko 300 km/h.

Cadilac CTS-V Coupe

Cadillac: XTS Concept
Cadillac ima u ponudi luksuzne hibridne SUV-ove no ne i luksuznu hibridnu limuzinu. To bi se moglo uskoro promijeniti jer je studija XTS očiti pokazatelj u kojem smjeru ide Cadillac. Baterije njegovog elektro motora moguće je napuniti pomoću utičnice za pet sati.

Cadillac XTS Concept

Chevrolet: Aveo RS
Chevrolet i svoje male automobile želi predstaviti kao sportaše. Prvi je na redu Aveo koji u RS trimu dobiva znatno agresivniji izgled ali i 1.4 motor sa 140 KS. Ovdje su naplatci od čak 19 cola.
Više ovdje.

Chevrolet Aveo RS