Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
New York Auto Show
Iz New Yorka vam donosimo pregled jednog od največih i najvažnijih auto salona na svijetu

Sredinom travnja je u New Yorku održan jedan od najvećih svjetskih auto salona. Premda je za javnost otvoren od 13. do 22. travnja, novinarski dio salona je počeo već 10. travnja sa prezentacijom novog Hummera H2 SUT koja je označila otvaranje salona. H2 SUT je predstavljen još prošle godine kao studija ali je tek sad spreman za proizvodnju, a u prodaju bi trebao otići tokom 2002. godine. Odaziv proizvođača je bio velik tako da se moglo vidjeti sve najbolje što auto industrija nudi u ovom trenutku. Naravno, budući da je to američki auto salon i odaziv američkih proizvođača je bio jako dobar, tako da smo mogli vidjeti što nam novo nude Lincoln, Mercury, GMC, Dodge, Buick, pa čak i Oldsmobile i već prije spomenuti Hummer koji nisu tako česti izvan SAD-a.

Nove smjernice auto industrije

Naravno, prikazane su i glavne smjernice kojima bi auto industrija mogla krenuti slijedećih godina. Ponovo su u modi manji automobili (za američke standarde) poput nove Mercedesove C-Klase Coupe, Jaguara X-Type ili redizajniranog i poboljšanog Audia A4. Primjetno je i vračanje u prošlost tražeći inspiraciju poput novog Mini-a, Fordovog T-Birda , Mazde RX-8 ili Nissanove Z studije. Isto tako je primjetno i vračanje karavana u modu što pokazuju Pontiac Vibe, Toyota Matrix, VW Jetta i Mercedes C-Klase u karavanskim izvedbama. Novi SUV (Sport utility vehicle) automobili sve su manji, što je tendencija koju je započela još Honda sa svojim RAV4 gradskim terencem a sad nastavljaju Jeep Liberty, Land Rover Freelander, Ford Escape, Mazda Tribute, Toyota Highlander, i novi Ford Explorer te radikalno dizajnirani Mercury Mountaineer koji bi trebali izaći iz tvornice 2002. godine. Volvo je sa svojom SCC (Safety concept car) studijom postavio nove smjernice po pitanju sigurnosti, uvevši kamere postavljene na stražnji kraj vozila za bolju preglednost, nove sigurnosne pojaseve koji su učvršćeni u četiri točke, sustav za upozorenje od sudara pa čak i monitor otkucaja srca koji bi trebao upozoriti vlasnika da mu se netko skriva u parkiranom autu. Naravno da na svakom auto salonu mora biti i dio posvećen moto-sportu, pa tako ovdje imamo predstavljene sve tipično američke vrste auto trka poput NASCAR-a, Indy-a i njihovih Stock Car utrka. Predstavljeni su i bolidi iz utrka Formule 1 i utrke 24 sata Le Mansa, te posebni dio u kojem su prikazani neki od najbržih trkaćih automobila današnjice, uključujući McLaren F1, Infinity bolid za Indy utrke, Jaguar 2001 R2, Volvo 1962 P1800 SCCA, 1963 Lotus, BMW M3 i Audi ST.

Najnovije studije

Naravno kao i na svakom auto salonu najatraktivnije za posjetitelje su bile studije i konceptna vozila. Budući da ih je bilo dosta mi smo izdvojili po našem mišljenju najatraktivnije.

BMW je predstavio svoje već viđene X Coupe i Z9 studije, ali oko njih je uvijek bila gužva. X Coupe je potpuna novost iz BMW-ovih radionica i predstavlja budući smjer razvoja njihovih automobila. Z9 je kabriolet za 4 osobe u koji je ugrađen novi izum BMW-a zvan iDrive koji bi trebao pojednostaviti vožnju.


Buick Bengal je otmjeni, brzi roadster dizajniran da bi privukao mlađe kupce. Bengal je u osnovi dvosjed, premda ima stražnja sjedala na koja se mogu smjestiti dvoje ljudi za kraće relacije. Od rariteta spominjemo kontrole upravljane glasom i par golf torbi koje se prodaju u kompletu.


Cadillac Vizon nije ni karavan ni SUV nego nešto između sa prepoznatljivim Cadillacovim stilom. U Vizon je ugrađen Stabilitrack sustav koji se sam prilagođava načinu vožnje i koji bi trebao povećati sigurnost u vožnji, i glasom aktivirani telefon.Chrysler Crossfire je auto sofisticiranog dizajna. Prvi put predstavljen u Detroitu, Crossfire nudi tradicionalne Europske proporcije i držanje ceste spojene sa temperamentom i snagom Američkih trkaćih automobila.Jeep Willys je svojevrsni homage Jeep-ovim klasičnim vozilima u prošlosti. Izrađen je od plastičnih legura koje dopuštaju radikalni pristup dizajnu i izradi.

 


Mitsubishi je u New Yorku predstavio dvije studije. Prva je ASX koji predstavlja mini SUV sa stalnim pogonom na sva četiri kotača, napredni navigacijski sustav i kameru na stražnjem dijelu auta za bolju preglednost. Druga je RPM 7000 i mnogo je radikalnijai manje vjerojatna da ćemo ju vidjeti na cestama tako skoro. RPM 7000 jesportski auto rally dizajna koji proizvodi 315 KS pri 6,500 okretaja u minuti. To mu omogućuje 4-cilindarski DOHC motor relativno malog obujma od 2.0 litre koji toliku snagu izvlači iz dvostruko hlađenog turbo punjača. Ta se snaga prenosi na sva četiri kotača pomoću Active Control Transfer sustava.

Nissan je predstavio tri studije. Chappo najvjerojatnije neće doživjeti proizvodnu traku nego je zamišljen kao smjernica za buduće Nissanove gradske automobile. U osnovi je Chappo tako dizajniran da njegova kabina posluži kao dnevna soba na kotačima. Nissan T je kamion koji bi mogao naznačiti ulazak Nissana na tržište kamiona pune veličine. Nissan Z je sasvim nov i moderan sportski auto koji je spoj strasti, performansi, praktičnosti i cijene.

Pontiac REV je moćan auto koji se kao doma osjeća na makadamu. REV kombinira snagu i držanje ceste sportskog automobila sa raznovrsnošću SUV-a.

 


Još jedan auto koji nikad neće doživjeti proizvodnju je Toyota RSC (Rugged Sport Coupe). RSC su u Toyoti osmislili da bi istražili nove mogućnosti za buduće sportske automobile, a njegova namjera je da vizualnim izgledom privuče mlađe kupce.

 

Chevrolet Borrego je prvi put predstavljen na LA auto showu. U Chevroletu ga nazivaju 'sports adventure vehicle' što bi trebali potvrditi i ugrađeni kompresor za zrak i spremnik za vodu. Iako je dvosjed, stražnja klupa se može pomaknuti unazad i tako napraviti mjesta za još dvoje putnika.
Dodge PowerBox je također prvi put predstavljen u LA-u kao i Borrego, a predstavlja SUV vozilo sa naprednim pokretačkim sustavom koji štedi okolinu. Dosta grubih linija, ovaj terenac daje performanse moćnog V8 motora ali postiže 60 posto manju potrošnju goriva nego većina SUV-a na tržištu.
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001