Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Volkswagen - staklena tvornica Dresden

Zamislite prijedlog investitora da u centru Zagreba smjesti cijelu tvornicu automobila. Nešto slično dogodilo se u Njemačkoj gdje je Volkswagen smogao snage i hrabrosti da to predloži u središtu Dresdena. Unatoč sakupljenih 17.000 potpisa protiv gradnje, većina je pristala prihvatiti eksperimentalnu investiciju od 186,62 milijuna eura. Njen rezultat vidljiv je danas u obliku staklene tvornice volkswagenovog admiralskog broda Phaetona.

Potpuno drugačije poimanje industrije

Tvornica je izrađena na Strassburger Platzu te je prvi uspješni projekt reintegriranja teške industrije u urbanu sredinu. Takav model se uspio suprotstaviti stoljetnoj ideji razdvajanja industrijskih pogona od gradskih središta te smještanja istih na rubna područja gradova. Današnje moderne tvornice ne proizvode veliku buku niti ne zagađuju okoliš pa nema više razloga za njihovo izdvajanje iz gradskih sredina. Barokni je Dresden pretrpio nakon rata pravi kulturološki šok jer su se pod protekcijom Sovjeta gradile do zla boga ružne stambene zgrade sivoga tona i pravokutna oblika. One su ostale i nakon ujedinjenja, a njihovo bi uklanjanje bio prevelik zalogaj i za tako bogatu zemlju poput Njemačke. Inovativno rješenje tvornice koju je ponudio Volkswagen predstavlja tako pravi iskorak u modernom smjeru. Staklena tvornica nema veze niti sa jednom automobilističkom tvornicom koju smo dosad obišli. Impresivno zdanje teži humanizaciji rada radnika te približavanja kupaca i finalnog proizvoda.

Atrakcija za posjetitelje

Tvornica je poput muzeja ili zabavnog parka otvorena za posjetitelje koji pri tome plaćanju ulaznicu (5 eura) i imaju relativno ograničenu mogućnost razgledavanja. Potencijalnim posjetiteljima preporučujemo obaveznu vožnju na simulatoru koji virtualno približava Phaetonov svijet. Ulazak u tvornicu predstavlja doživljaj sličan ulasku u raskošni paviljon na nekom od prestižnih svjetskih auto salona. Staklo, drveni parketi, savršena čistoća i mir ne daju vam niti naslutiti da zapravo ulazite u tvornicu.Veliki lobi idealan je za održavanje koncerata ili izložbi, a restoran i piano bar za opuštanje nakon obilaska. Iz svakog dijela građevine vidljiva je pokretna traka na kojoj se sastavljaju automobili.

Gledati kako nastaje vaše vozilo

Osim običnih posjetitelja u tvornicu su dobrodošli i potencijalni kupci Phaetona koji ondje imaju poseban tretman. Najavljeni dolazak započinje sastankom u raskošno uređenim salonskim prostorijama na katu gdje uz laganu glazbu i stručni savjet upoznajete svoje potencijalno vozilo. Svaki kupac nastavlja upoznavanje prolaskom kroz razne povezane prostorije u kojima se upoznaje sa svim detaljima automobila te ima prilikom odabira svih mogućih kombinacija uređenja automobila. Tako će kupci osim odabira boje kože istu moći i opipati, drvo će vidjeti na pravoj središnjoj armaturi, a brojne kombinacije interijera i eksterijera izmjenjivat će mu se prema željama na velikom ekranu. Kupci se tu mogu upoznati i naučiti rukovati satelitskom navigacijom, audio uređajem, podešavanjem klimatizacije i brojnim ostalim detaljima koje pruža njihov novi automobil. Osim toga, kada automobil krene u proizvodnju moći će osobno gledati tijek njegove izgradnje koja traje sveukupno 36 sati.

Tvornica koja se sviđa ekolozima

Zaštitnici okoline također favoriziraju ovakav tip tvornice. Tu nema velikih dimnjaka ili brojnih kamiona koji dostavljaju sirovinu ili dijelove. Materijali se dovoze unutar tvornice pomoću tihih transportnih tramvaja koji neprimjetno prolaze gradom. U specijalne je tramvaje uloženo 1,8 milijuna eura, a razvijeni su za manje od godinu dana. CarGoTram je dug 60 metara te su izrađena dva za potrebe tvornice. Razvijaju do 50 km/h maksimalne brzine, a njihovo putovanje traje 18 minuta. Zelene površine i park okružuju tvornicu, a da ti sadržaji nisu samo simbolični potvrđuje činjenica da su koštali čak 6,14 milijuna eura. Tako je posađeno ukupno 350 stabala!

Savršeni radni ambijent

Radno je okruženje je jednostavno fantastično. Parket na podu, tišina, puno svjetla i neopterećenost jednostavno zrače radnim prostorom. Sve se obavlja ručno, a dostavu unutar tvornice vrše robotizirana kolica koje polako putuju uz pokretnu traku (Driveless Transportation System). Radnici u bijelim kutama izgledaju kao precizni majstori u nekom vrhunskom urarskom servisu. Uredske prostorije također su u potpunosti ostakljene. Nova će tvornica kada proradi punim pogonom imati 800 radnika koji će dnevno proizvesti 150 Phaetona.
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001