Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Tokio 2001
Japanski Show ekstravagancije

Salon automobila u Tokiju oduvijek je bio svojevrsni eksperimentalni laboratorij svjetske, a posebno Japanske, autoindustrije

U Japanu, točnije na Tokio motor showu se može vidjeti najveći broj otkačenih prototipova, ozbiljnih koncepta za budućnost i automobila kakvi su nama potpuno neshvatljivi, a u Japanu svakodnevnica. Rane terorističkih napada na SAD još uvijek se osjećaju pa je tako, kao i u Frankfurtu, otkazana svečana ceremonija otvaranja, a čitav će salon pratiti posebne mjere osiguranja. Salon se za novinare i posebne goste otvorio još 24. listopada, dok će za "obične" posjetitelje biti otvoren od 27. listopada do 7. studenog. Prvi Tokio motor show održan je još 1954., a ovo je njegovo 35. izdanje. Kao i prethodnih godina najbrojniji su noviteti japanskih izlagača, dok je ostatak svijeta zastupljen sa neznatnim brojem noviteta. Salon u Tokiju je najposjećenija izložba automobila na svijetu te se ove godine očekuje oko milijun posjetitelja.

Mazda 6
Jedna od najvažnijih premijera u Tokiju je Mazda 6. Nasljednik modela 626 dobio je novo ime te sa svojim prethodnikom nema gotovo ništa zajedničko. Karoserija je elegantnija i modernija. U ponudi će biti tri varijante: limuzina, hatchback i karavan. Ponuda prostora u unutrašnjosti je još više povećana, a prtljažnik ima obujam od 500 litara. Za sigurnost su zaduženi prednji i bočni zračni jastuci, te zračna zavjesa. Svi modeli biti će opremljeni novim benzinskim i Common-rail (120 i 136KS) dizelskim motorima. Prodaja prvih primjeraka na europskom tržištu trebala bi početi u ljeto iduće godine.


Mercedes F400 Carving
F400 Carving je zapravo studija koja je Mercedesovim inženjerima poslužila za istraživanje novih tehnologija. Automobil ne karakterizira samo originalan dizajn već i brojna inovativna rješenja koja bi svoju primjenu mogla naći u bliskoj budućnosti. Najinteresantnije rješenje je ovjes s pomicanjem nagiba kotača- Ulaskom u zavoj kotači ovoga automobila mogu se pomaknuti i do 20 stupnjeva, ovisno o potrebi te je tako u kombinaciji sa specijalnim gumama Pirelli dobiveno mnogo bolje i sigurnije držanje zavoja, te mogućnost prolaska zavojem 28% većom brzinom nego kod sportskog automobila s uobičajenim ovjesom. Osim toga sustav nagibanjem svih kotača smanjuje i put kočenja i to pri brzini od 100 km/h za čitavih pet metara.
Honda FCX-V4
Honda, kao i mnogi drugi proizvođači, kao pogonski koncept bliske budućnosti razvija gorivu ćeliju (fuel cell). Radi se o sustavu ćelija u kojima se reakcijom vodika i kisika dobiva električna energija koja pokreče automobil. Pogonsko gorivo su vodik i kisik a jedini popratni produkt reakcije je čista voda. Hondin Fuell Cell automobil zove se FCX-V4. Iako se za sada radi o studiji automobil bi za dvije godine trebao stići na tržište. Spremnik za vodik smješten je pod suvozačevo sjedalo te se tako dobio dodatni prostor u stražnjem dijelu vozila (isto je Honda napravila i s modelom Jazz kod kojeg je spremnik za benzin pomaknut sprijeda). Spremnik može izdržati pritisak od 350 atmosfera tako da u njega stane dovoljno vodika za 300 kilometara vožnje. Maksimalna brzina vozila iznosi 140 kilometara na sat.


Honda CR-V
Honda CRV već je šestu godinu prisutna na svjetskom tržištu automobila. U Tokiju će biti prikazana njena opsežno obnovljena verzija. Hondu CRV će i dalje pogoniti 2-litarski motor od 150KS, a pogon će biti stalni na sve kotače. To su zapravo i jedine stvari koje se kod novog modela nisu promijenile. Automobil je blago "narastao" u dužinu i širinu, promijenjeni su brojni dizajnerski detalji, no najveće promjene kriju se u unutrašnjosti. Stražnju klupu moguće je pomicati i time birati između više prostora na stražnjim sjedalima ili većeg prtljažnika. Poklopac dna prtljažnika i dalje je moguće izvaditi i koristiti kao stol za piknik.


Volkswagen W12
Tvrtka iz Wolfsburga prikazala je koncept sportskog automobila pokretanog središnje smještenim W12 motorom sa 600 KS. Koncept koji je dizajnirao Italdesign ozbiljan je 'kandidat' za maloserijsku proizvodnju 50 do 150 primjeraka godine, tvrdi izvor iz Volkswagena.

 

 


Mitsubishi CZ2
Kompaktni konceptni automobil nudi pogled na dizajn tzv. Z cara, kompakta kojeg Mitsubishi razvija u suradnji s DaimlerChryslerom. Zaobljenu armaturu u unutrašnjosti koja se u sredini lagano proteže prema unatrag mogli bi uskoro vidjeti i u drugim Mitsubishijevim modelima CZ2. Također, interijer obiluje raznim praktičnim pretincima. CZ2 pokreće 1.3 litreni motor s varijabilnim upravljanjem ventilima, a prijenos se vrši kontinuirano varijabilnim mjenjačem.


Honda Dual Note
Honda u svom atraktivnom hibridnom sportskom automobilu pokušava spojiti dvije kontradiktorne vrijednosti - sportske performanse i ekološku prihvatljivost. 3.5 litreni V6 motor s dodatnim elektromotorima razvija 400 KS, a postiže prosječnu potrošnju ispod 10 litara na 100 km.


Toyota FSX
FSX (Future Experimental Sports) je sportski dvosjed sa sigurnosnim pojasevima u četiri točke, zaobljenim stražnjim i bočnim dijelom te prednjim krajem nalik na Batmobile. Pokreće ga 4.3 litreni V8 motor poznat iz Lexusa LS 430, dok je šesterobrzinski ručni mjenjač nov, kao i platforma i ovjes. Toyota nije objavila podatke o performanse, dok je jedan inženjer izjavio kako bi htjeli 'izvući' do 550 KS.

 

Mini Cooper S
Jedan od rijetkih europskih noviteta u Tokiju je Mini Cooper S. Prvi Cooper S predstavljen je prije 39 godina te je postigao brojne uspjehe u raznim sportskim natjecanjima i stekao veliku popularnost među kupcima. Za pogon najbržeg Minija koristiti će se motor iz Modela One i Cooper koji je pojačan uz pomoć turbo punjača te sada razvija 163 KS.Cooper S će također biti opremljen novim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa. Maksimalna brzina sportskog Minija veća je od 220 km/h, dok ubrzanje do 100 km/h traje 7,4 sekunde. Cijena novog modela iznositi će oko 50.000 DEM, a prodaja bi trebala početi u proljeće iduće godine.
Nissan mm
Nissanov mm je gotovo 90-postotna buduća serijska izvedba nove Micre. Nissan ima ozbiljne planove za mm koji će zamijeniti 10 godinu staru Micru kada krajem 2002. godine krene u prodaju na europskom tržištu. Mm će u Europi konkurirati Toyoti Yaris i novoj Hondi Jazz koji su trenutno jedni od najpopularnijih automobila u Japanu. Premda će biti dug tek 3.65 metara, novi će mm, odnosno Micra, imati vrlo prostranu unutrašnjost - dovoljnu veliku za udoban smještaj četiri odrasle osobe.

Mitsubishi SUP
SUP je skraćenica za Sports Utility Pack, a dizajniran je kako bi pristajao Mitsubishijevoj tzv. Y generaciji - mladim ljudima koji se koriste Internetom i drugim elektronskim pomagalima, ali vole prirodu i sport. SUP je hibridno vozilo koji putnike može prevesti bilo gdje bez ugrožavanja okoliša. Pokreće ga GDI benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem koji snagu prenosi na prednje kotače, dok one stražnje pogone dva elektromotra. Za prijenos snage se brine automatizirani ručni mjenjač. Mitsubishi SUP neće postići serijsku proizvodnju, ali mnoge njegove značajke hoće. Glavni cilj SUP-a je stvaranje novog dizajnerskog identiteta.

Isuzu Z-E-N
Radikalno dizajniran, Z-E-N kombinira zabavu SUV-a i funkcionalnost komercijalnog vozila. Bočni prozori i vrata dizajnirani su po uzoru na tradicionalne japanske papirnate lepeze. Kome trebaju sjedalice u tradicionalnoj japanskoj sobi? Prednja i stražnja sjedala mogu se u potpunosti sakriti u podnicu automobila kako bi se stvorio veliki prazni prostor sa slamnatim tepihom za meditaciju.
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001