Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Automobili svakodnevnice

VOLKSWAGEN BORA V6 4MOTION
Bora je odličan automobil, ali to nije slučaj na trkaćoj stazi, što se može i očekivati. Posebnosti uključuju kontrolu trakcije, udobnost i snažan motor. Bora je, najjednostavnije rečeno, obični obiteljski automobil, tako da ne začuđuje da je na trkaćoj stazi užasna. Možda malo pregrubo, ali istinito. (c)togod zatražite od Bore, ona standardno odgovara naginjanjem i proklizavanjem prednjim krajem. Upravljač i kočnice su premekani i neprecizni, dok ove druge nakon par krugova gube učinkovitost. Najiritantnija stvar, nakon naginjanja, jest proklizavanje - Borina glavna karakteristika. S druge strane, trakcija je bila dobra zahvaljujući pogonu na sva četiri kotača s Haldex spojkom. Sustav prenosi većinu snage na prednje kotače kad detektira proklizavanje u zavoju. Da je vrijeme bilo loše ili da je padala kiša, sigurno bi nam se Bora svidjela, ali vrijeme je, na njenu žalost, bilo sunčano i suho. Bora je divan primjer moderne tehnologije, ali upravljivost je očajna.
Najbrži krug: 1:23.7
Motor: 2792 cm3, 24v, V6
Snaga: 204 KS
Težina: 1457 kg
Performanse: 233 km/h, 7.4 s 0-100 km/h

 

VOLKSWAGEN GOLF GTI TURBO
Sigurno se pitate kako četverocilindarski Golf s prednjim pogonom može biti bolji od, u principu, istog automobila s odličnim šesterocilindarskim motorom, pogonom na sva četiri kotača i mjenjačem sa šest brzina. Odgovor vjerojatno leži u Golfovim 16-colnim kotačima, vrhunskim gumama i sportskom ovjesu. U principu, Golf je po stabilnosti sličan Hondi Accord Type R, odnosno vrlo malo proklizavanja preko nosa i gotovo bez trzaja prilikom dizanja noge s gasa usred zavoja. Uz to, upravljač je progresivan i dovoljno "težak". Ono što Golfu nedostaje jest entuzijazam za jurnjavu trkaćom stazom, a taj se nedostatak pripisuje reakcijama kontrola. Upravljanje je odlično, ali kočnice, gas i mjenjač su lijeni, što vas prisiljava na grublje mijenjanje brzina i snažno "gaženje" papučice kočnice i gasa da biste postigli željeni učinak. Volkswagen je takvim podešavanjem Golfu dao zreliji imidž, nimalo sličan onome prvih GTI-ja. To je izvrsno na cesti, ali na stazi se traži više - spontane reakcije bez ijednog trenutka odgode.
Najbrži krug: 1:20.7
Motor: 1781 cm3, 20v turbo, R4
Snaga: 150 KS
Težina: 1236 kg
Performanse: 215 km/h, 8.5 s 0-100 km/h

 

MGF VVC
MGF ima 143 "konja" snažan središnje postavljeni motor obujma 1.8 litara i stražnji pogon - dobitna kombinacija za tzv. 'Mazda MX-5 trenutke', odnosno lagano popuštanje prijanjanja, što rezultira atraktivnim zanošenjima. Nažalost, ovaj automobil nije Mazda MX-5, već MGF i umjesto direktnog komuniciranja s vozačem preko upravljača o stanju podloge, po uzoru na popularnu japanku, Britanac odaje tek nepotpune informacije, nedovoljne za potpuni užitak. Ovaj automobil ne podnosi glupe pogreške, ali niti pretjerivanje sa zanošenjem, jer tada stvari mogu postati opasne. Ovjes je dobro podešen, upravljač bi mogao biti bolji, a kočnice su vrlo prosječne. Unatoč tim malim manama, MGF je izuzetno brz zahvaljujući kratkom mjenjaču i odličnom motoru, porijeklom iz Rovera, s varijabilnim upravljanjem ventilima. Glupe pogreške koje smo spomenuli običan vozač na cesti ne može napraviti, osim ako ne pretjera, jer sve u svemu MGF je vrlo siguran i kompetentan roadster.
Najbrži krug: 1:21.5
Motor: 1796 cm3, 16v, R4
Snaga: 143 KS
Težina: 1320 kg
Performanse: 210 km/h, 7.0 s 0-100 km/h

 

FORD MONDEO ST200
ST200 je vrhunska izvedba Mondea, koja uz snažan V6 motor nudi i agilnost trkaćeg automobila. Međutim, imidž najsnažnijeg Mondea nije u skladu s trkaćim naslijeđem. Naime, Ford se malo kasno sjetio izbaciti ovakvu izvedbu, koja suprotno očekivanjima ne slijedi tradiciju Escorta Coswortha. Problem je što ovaj inače odličan cestovni automobil na trkaćoj stazi postaje prilično problematičan. Za početak, kočnice su nakon dva-tri kruga pokazivale znakove preuranjene istrošenosti. Papučica se mogla stiskati u nedogled, ali Mondeo bi jedva "zagrizao". Također, upravljač je bio odviše neprecizan, zahtijevajući dodatno okretanje kad ste pomislili da ste prošli zavoj. S druge strane, upravljivost kroz brze zavoje je odlična, dok kroz one sporije dolazi do previše prijevremenog proklizavanja. Motor je izvrstan, kao i mjenjač (jedan od najboljih na testu), a šasija je više nego dobra. Na običnim cestama ST200 je vrlo dobar sportski automobil, međutim nije stvoren za trkaće staze.
Najbrži krug: 1:23.1
Motor: 2495 cm3, 24v, V6
Snaga: 205 KS
Težina: 1380 kg
Performanse: 232 km/h, 7.9 s 0-100 km/h

 

JAGUAR S-TYPE
S-Type se pokazao kao jedno od najugodnijih iznenađenja cijelog testa. Za automobil koji nije stvoren za jurnjavu trkaćim stazama, Jaguar je pokupio sve moguće pohvale za ležanje, motor i upravljivost. S isključenom kontrolom trakcije, S-Type je pokazao nevjerojatnu volju za brze, bočne prolaske zavojima. U početku se dobro osjeća težina automobila i mekoća ovjesa, ali nakon nekog vremena vozač se navikava na veliku masu te postaje očito kako S-Type može podnijeti i najgrublju vožnju bez imalo problema. No, moguće je izbaciti ga s idealne linije, što može biti i zabavno pod uvjetom da imate dovoljno prostora. Sve što je potrebno jest agresivno okretanje upravljača pri ulasku u zavoj i snažni pritisak papučice gasa, što rezultira impresivnim zanošenjem stražnjeg dijela. Ipak, većina vlasnika Jaguara neće si dozvoliti takvu zabavu pa će kontrolu trakcije ostavljati uključenom. S-Type odlično demonstrira kako Jaguaru i dalje dobro ide dizajniranje ovjesa. Neki manji, lakši i navodno agilniji automobili mogli bi naučiti pokoju lekciju od Jaguara S-Type.
Najbrži krug: 1:19.5
Motor: 2967 cm3, 26v, V6
Snaga: 240 KS
Težina: 1628 kg
Performanse: 235 km/h, 6.9 s 0-100 km/h

 

LEXUS IS200
Ako se BMW-ova serija 3 namjerava i dalje udaljavati od svojih korijena, zahvalni smo što postoji Lexus (Toyotin luksuzni odjel) da nas podsjeti kakva mora biti prava kompaktna sportska limuzina. Lexus je zapravo klon stare "trojke", na čemu će Japancima biti zahvalni njeni stari vlasnici koji smatraju da je nova serija 3 postala prezrela i izgubila sportski duh. Toyota je definitivno uspjela "uhvatiti" karakter legendarne njemačke limuzine. Kao i nekim novijim Toyotinim automobilima (Celica ili MR2), modelu IS200 se također može zamjeriti na nedostatku agilnosti. Istini za volju, redni šesterocilindraš obujma dvije litre istiskuje sportskih 150 KS, ali nedostaje mu okretnog momenta. Sve u svemu, ležanje je vrhunsko, a upravljivost izrazito sportska, što se i ne bi očekivalo od proizvođača "običnih" luksuznih limuzina kao što je Toyota. Čini se da je Lexus, odnosno klonirana "trojka" postala bolja od originala.
Najbrži krug: 1:18.7
Motor: 1998 cm3, 24v, R6
Snaga: 150 KS
Težina: 1435 kg
Performanse: 215 km/h, 9.5 s 0-100 km/h

 

PEUGEOT 206 GTI
Samo jedan od ovih 10 automobila demonstrira ponašanje automobila sa središnje postavljenim motorom. Da, to je Peugeot 206 GTI, ali taj automobil ima prednje smješten motor. 206-ica ima izravan upravljač, što je uzrok munjevitih skretanja oštrim zavojima, prilikom kojih stražnji kraj pomalo nervozno zna pobjeći, a težina se klasično oslanja na stražnji vanjski kotač. Za razliku od ostalih automobila sa servo uređajem, 206-ica vam svojim izravnim upravljačem prenosi svaki djelić informacije o podlozi po čemu se upravljivost može ocijeniti kao vrhunska. Motor ne pršti od snage, tako vam se barem čini kada vozite širokom trkaćom stazom, dok je na cesti, naravno, druga priča. Kočnice su i više nego zadovoljavajuće za ovakav kompaktni automobil - snažne su i doziraju se vrlo lako. Premda nije bolja od legendarne 205-ice GTI, 206-ica GTI svakako se može nositi sa svim današnjim malim jurilicama.
Najbrži krug: 1:18.7
Motor: 1997 cm3, 16v, R4
Snaga: 137 KS
Težina: 1050 kg
Performanse: 210 km/h, 8.4 s 0-100 km/h

 

BMW 328 Ci
BMW se zasigurno neugodno iznenadio reakcijama na novu trojku, budući da je prethodni model bio najbolja sportska limuzina 90-ih godina. Gdje je nestala agilnost i BMW-u karakterističan 'Freude am Fahren' (Užitak u vožnji)? Sve je postalo sofisticiranije, ali nažalost i dosadno. Alfa Romeo je izašao s odličnom 156-icom i bez imalo problema potukao novu "trojku". Serija 3 je narasla, veća je i teža nego prije, bliža većoj seriji 5 i puna elektronike, koja sprečava negativne posljedice vozačevih pogrešaka. Upravljivost i ovjes nisu što su bili prije, sve se "olabavilo". Jedna od svjetlijih točaka je 2.8 litreni redni šesterocilindarski motor koji je srce i duša ovog automobila. Dakle, 328 Ci je izuzetno brz automobil, ali nedostaje mu čar prethodne "trojke" koji se, doduše, djelomično može vratiti preradom ovjesa u Alpini, BMW-ovoj tunerskoj kući. Za nas ostale smrtnike koji si ne možemo priuštiti skupocjenu preradu, preostalo je da i mi odrastemo zajedno s automobilom, jer više nema prostora za djetinjastu zabavu.
Najbrži krug: 1:17.8
Motor: 2793 cm3, 24v, R6
Snaga: 193 KS
Težina: 1470 kg
Performanse: 240 km/h, 6.9 s 0-100 km/h

 

HONDA ACCORD TYPE R
U ovome automobilu motor dolazi na prvo mjesto, a upravljivost na drugo. Doduše, nemojte to doslovno shvatiti. Daleko od toga da upravljivost nije na razini, ali pomalo zaostaje za konkurencijom. Type R vjerno stječe vaše povjerenje dok uzastopno prolazite zavojima: stražnji kraj vjerno prati prednji, težina se umjereno prenosi sa strane na stranu, ali ipak ne dobivate onaj poseban osjećaj kontroliranog proklizavanja stražnjeg kraja koje bi vam razvuklo osmijeh preko lica. Držanje ceste je upravo fantastično, što se pogotovo osjeti kod oštrog trzanja upravljačem kada je automobil gotovo prikovan za cestu, a svaki od 200-tinjak "konja" brutalno se prenosi na asfalt. U usporedbi s ostalim automobilima na testu, kočnice Accorda Type R nisu izgubile oštrinu nakon svojih tridesetak krugova, dok su kočnice ostalih oslabile najkasnije nakon desetog. Na kraju, najveći "gušt" koji se može dobiti vožnjom Type R-a je kad svladate mijenjanje brzina na crvenoj liniji okretomjera: promijeni li se prerano, gubi se snaga - promijeni li se prekasno, nagrada je neugodan trzaj. No, kad naučite mijenjati u točnom trenutku, glavni ste!
Najbrži krug: 1:17.7
Motor: 2157 cm3, 16v VTEC, R4
Snaga: 209 KS
Težina: 1334 kg
Performanse: 230 km/h, 7.2 s 0-100 km/h

 

AUDI TT
TT ostavlja vrlo impresivan dojam vrhunskog sportskog automobila, dizajniranog za trkaće staze i životni vijek pun natjecanja. Ipak, poznato je da to nije istina, budući da karoserija i neke komponente dolaze iz Golfa. Svejedno, automobil je prelijep i želite da bude nešto posebno. Jednostavno rečeno, Audi TT može gotovo sve. U sporijim zavojima nema straha od okretanja, zahvaljujući pogonu na sva četiri kotača, tako da gas bez oklijevanja možete stisnuti do poda i dopustiti da vas 225 KS turbo motora "lansira" iz zavoja. Na ravnim dijelovima se ističe odličan mjenjač i "guranje" motora do crvenog područja okretomjera, gdje se bez imalo muke postižu visoke brzine. Unatoč mnogim kritikama, ležanje i stabilnost su odlični te nisu potrebne daljnje izmjene na karoseriji i ovjesu osim stražnjeg spojlera. Brzine koje se postižu u TT-u su vrtoglave, zavoji se s lakoćom svladavaju, a katkad je moguće i zanošenje preko sva četiri kotača. TT je više od samo lijepog lica.
Najbrži krug: 1:18.1
Motor: 1781 cm3, 20v turbo, R4
Snaga: 225 KS
Težina: 1205 kg
Performanse: 225 km/h, 6.2 s 0-100 km/h

 

UKUPNI POREDAK
Audi TT
Honda Accord Type R
BMW 328 Ci
Peugeot 206 GTi
Lexus IS200
Jaguar S-Type
Ford Mondeo ST200
MGF VVC
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Bora 4MOTION


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik