Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Povijest Lotusa

Priču o jednoj od najinventivnijih automobilskih tvrtka u povijesti vjerojatno je najbolje početi s čovjekom koji je stajao iza svega. Tako je u knjigama ostalo zabilježeno da je 19. svibnja 1928. godine rođen Anthony Colin Bruce Chapman poznatiji kao Colin Chapman. Mladi je Colin nakon Drugog rata krenuo na fakultet i tri godine kasnije završio je studij Strojarstva, smjer konstrukcija. Još na fakultetu izvodio je pokuse sa pravokutnim pločama i samonosivim karoserijama. Temelj za preradu bio je neprodani Austin Seven. Ovaj auto je označen kao Mk1 (mark one - tip jedan) i obično se smatra početkom kompanije Lotus. Dvije godine kasnije, 1950. završen je i Mk2 kao drugi proizvod učenja u praksi. I ovo je bila samonosiva karoserija s malim, 1172 cm3 velikim Fordovim motorom. U to doba Chapman se autima bavio iz strasti i hobija. Baš te 1950. godine on se zaposlio kod British Aluminuma kao prodavač.

Rođen Lotus
Godina 1953. izuzetno je važna, jer je te godine Colin Chapman osniva Lotus Engineering Company. Početni kapital iznosio je 100 GBP od samog Colina i 25 GBP od svoje buduće žene Hazel Williams. Sljedeće godine Lotus sudjeluje u prvoj međunarodnoj utrci s modelom Eight i završava četvrti na čuvenom Nurburgringu. Model Eight je prvi koji je imao značajno aerodinamičan dizajn te je opremljen i DeDionovom stražnjom osovinom. Prednji ovjes bio je izuzetno lagan. Te je godine Chapman oženio Hazel i dao otkaz na mjesto u British Aluminumu te se je zaposlio u Lotusu na puno radno vrijeme. Pridružio mu se i Mike Costin koji je bio šef odjela za razvoj trkaćih motora koji je registriran kao tvrtka u vlasništvu Lotusa (pažljiviji poznavatelji automobilizma prepoznaju ime Mike Costin; to je onaj isti gospodin koji je s Keithom Duckworthom osnovao najčuveniju kompaniju svih vremena za izradu sportskih motora - Cosworth). 1956. je Chapman doradio prvi auto Formule 1. Za momčad Vanwalla on je konstruirao novu šasiju sastavljenu od cijevi. Dizajn je dosta obećavao, ali auto je razbijen na treningu za GP Francuske. Dobar glas se daleko čuo pa je već sljedeće godine Chapman značajno popravio ležanje prepravkama na ovjesu 2.5 litrenog BRM-a. Iste godine je usvojena nova filozofija novog načina imenovanja modela. Umjesto oznake Mk dalje će se koristiti type i sva imena modela moraju početi sa slovom E. Ista je filozofija na snazi do današnjeg dana.

Seven, Elan
1957. godina nedvojbeno zauzima značajno mjesto u povijesti, jer je te godine predstavljen i legendarni Seven. Zbog iznimnog ležanja na cesti koje je došlo kao rezultat niskog težišta, male mase i vrlo dobrog ovjesa u cjelini tom automobilu je i običan motor bio dosta. Ovo običan valja shvatiti doslovno. Najobičniji Fordov motor s visećim ventilima tjerao je Seven kao vrag grješnu dušu. Ovaj auto je stalno usavršavan pa je 1961. predstavljen i Super seven. Razlika se ogledala u dugačkim prednjim blatobranima od staklopastike koji su dodali malo stila ionako elegantnom automobilu. Već od sljedeće godine ugrađivane su i disk kočnice da bi se sve veća snaga motora mogla uspješno držati pod kontrolom. Niti tu nije bio kraj razvoja modela Seven. Inačica S4 predstavljena je 1970. Karoserija je bila napravljena od plastike umjesto aluminija i auto je postao brži od 160 km/h. Pogonio ga je motor iz Cortine GT obujma 1.6 litara i 105 KS. To je posljednji stupanj koji je razvio Lotus. Tri godine kasnije sva su prava na razvoj i prodaju modela Seven prodana Caterhamu koji ga proizvodi i danas. Kao što ste već uočili, probat ćemo se usredotočiti na cestovne automobile. Lotus je dao izniman obol razvoju Formule 1 i s time ćemo se pozabaviti na drugom mjestu. Sljedeća važna godina u povijesti je svakako 1962. Te su se godine dogodile dvije važne stvari: prvo je tehnički urednik Autocar magazina Harry Mundy na temelju Fordovog bloka konstruirao čuveni Lotusov motor s dvije bregaste osovine u glavi i 105 KS iz 1.6 litre, a odmah zatim je predstavljen i Lotus Elan. Ovaj iznimno uspješan dvosjed napravljen je iz dva dijela.Šasija je bila čelična i imala je oblik slova X. Naprijed je bio motor, a otraga diferencijal, dakle klasičan razmještaj. Karoserija je bila napravljena od plastike. Ovjes je bio nezavisan, mjenjač je bio kratak, s bliskim stupnjevima prijenosa. Ljubav na prvi pogled. Iznimno lagan auto nije predstavljao nikakav problem za motor i performanse su bile vrlo živahne. Zanimljivo je da je auto isprva veći uspjeh polučio u Americi, nego na Otoku.

Zlatne godine
Tih godina je Lotus napravio prvu preradu serijskog automobila drugog proizvođača. 1962. nastala je Lotus Cortina. O motoru već znate dovoljno, a auto je značajno modificiran; dijelovi karoserije su napravljeni iz aluminija, a i stražnji ovjes je zamijenjen. Auto se sastavljao u Lotusovom pogonu u Chestnutu i napravljeno je 2699 komada. Izniman auto koji se je borio za bodove i slavu s drugim velikanom tog vremena Alfa Romeo Junior GTA. Ovo su bile vrlo plodonosne godine za Lotus, jer je već 1965. predstavljen i Elan coupe. Tu se nije stalo. Pokazalo se je da je Elan vrlo pogodan za dalji razvoj, a i tržište je dobro reagiralo, pa je već 1966. napravljena S3 inačica koja se od S2 inačice razlikovala po produženoj diferencijalnoj redukciji i kraćim međubrzinama u mjenjaču. Prozori na vratima coupea dobili su okvire, a Special Equipment inačica je dobila i dodatnih 10 KS pa ih je ukupno imala 115. Uz to su i kočnice postale servo pojačane. 1968. godine na tržište je uvedena i S4 verzija, a tzv. Big Valve (veliki ventili) sprint verzija je došla na tržište 1971. Ovim autima se njihovi vlasnici i dan-danas klanjaju i ne daju ih ni za što na svijetu. Takva je karizma Lotusa Elan. Usporedo s Elanom, Lotus je 1967. počeo proizvoditi i tip 46 poznatiji kao Europa. Taj je auto važan iz jednog razloga; s njim je Lotus napravio prvi auto sa središnje smještenim motorom. Za izvoz je odabran motor iz Renaulta 16 koji je dorađen. Te iste godine je u Europu ugrađen i Lotus-Fordov motor iz Elana i Cortine i poslana je u utrke. Napravljeno je 55 komada.

Stigao Esprit
Polagano smo već zašli u 70-te godine ovog stoljeća. U tom je razdoblju napravljeno nekoliko automobila među kojima je i najpoznatiji Lotus. Godine 1974. je predstavljen tip Elite. 2+2 coupe dobio je potpuno novi Lotusov motor od dvije litre i 16 ventila te 163 KS. Napravljeno ih je 2398 komada. Već je sljedeće godine proširena ponuda s Eclatom koji je došao na tržište kao coupe verzija Elitea. Kupci se baš nisu tukli za auto pa ih je napravljeno 1299. Jedan od razloga koji je zagorčao život Eclatu svakako je i Esprit koji je predstavljen iste 1975. godine. Giugaro je potpisao dizajn, a ostalo je povijest. Auto je išao 216 km/h i poslužio je i Jamesu Bondu u par navrata. 1980. godine je motor potpomognut i turbom i sad je najveća brzina iznosila 224 km/h. Tu ćete verziju znati po imenu Esprit S1. Ovaj model je s godinama dorađivan i poboljšavan. Esprit je omogućio Lotusu nastup u nekoj vrsti Champions League za aute. Prvi pravi supercar sa Lotusovim znakom. Porsche 911 i Ferrari su dobili ozbiljnog konkurenta. Iako je zbog neugledno malog broja cilindara (četiri) Lotus stalno kritiziran i donekle i podcjenjivan, nitko mu nije mogao osporiti performanse koje su oduzimale dah. U ubrzavanju mu niti Porsche, niti Ferrari nisu mogli ništa, nego gledati stražnji kraj. Naravno, to se odnosi na turbo modele koji su s vremenom (p)ostali jedini. I šasija je pažljivo dorađivana i poboljšavana pa su i mogućnosti na pisti polako postajale sve veće. Ubrzo je i motor povećan na 2.2 litre, a snaga je rasla do najveće brojke od 300 KS u jednom trenutku za model S2 iz 1994.


General Motors i kriza
Za to vrijeme Lotus je došao pod vlasništvo General Motorsa koji nije znao iskoristiti dragulj koji mu je došao u ruke. To su godine u kojima je nastavljen gubitak identiteta i lutanje. Opel je svakako ponosan na model Omege koji je Lotus doradio, jer je i on (konačno!) imao konja za trku. Brojke su bile nevjerojatne: standardni Opelov motor od 3 litre i šest cilindara s 24 ventila je nakon tretmana u Norwichu izgledao ovako: 3.7 litara obujma, 2 turbine i 377 KS. Najveća brzina? Sitnica; 260 km/h. No, niti tu nije bio kraj uplitanju u proizvodnju Lotusa od strane GM-a. 1989. je predstavljen novi Elan s prednjim pogonom! Lotus i prednji pogon?! Motor je dolazio od Isuzua i imao je 1.6 litre i dvije izvedbe: atmosfersku i turbo. Cijena je bila nevjerojatno bahata: oko 60000 DEM za turbo sa 130-ak KS. Tržište nije tako mislilo i tri godine kasnije je prekinuta proizvodnja. Mazda MX-5 je postigla uspjeh s klasičnom izvedbom (motor naprijed, pogon straga), a GM je sljedeće godine (1993.) prodao Lotus Bugattiju. Niti tu se nije dugo zadržao, jer ga je ubrzo (1996.) kupio malezijski Proton. Oni su napravili najviše za Lotus, jer su im dali svježi kapital i pustili ih da rade aute. Zato, ostavimo vlasništva po strani i vratimo se autima.

Povratak na staze slave
U Lotusu su se primili posla i već 1995. godine na salonu u Frankfurtu pokazali svijetu Elise. Vrlo tehnološki napredan dvosjed ima šasiju od aluminija. Profili su lijepljeni zajedno i zato je cjelina kruća i lakša, nego da je zavarivana (najbolje da odmah uklonimo strahove glede čvrstoće i otpornosti ljepljenih spojeva; na isti način se rade krila za lovačke avione, pa ako drže opterećenja i do 9g, onda su dovoljno čvrsti i za Elise). Cijeli auto spreman za vožnju ima masu od samo 690 kg pa ne treba niti specijalno jak motor. Roverov motor obujma 1.8 litara i 120 KS najveće snage pokreće Elise iznimno živahno (0-100 km/h 5.9 s i 202 km/h). Ovjes je vrlo dobar i auto u cjelini može vozača-entuzijasta oduševiti iznova sa svakim prevaljenim kilometrom. Već sljedeće godine je u Esprit ugrađen V8 motor obujma 3.5 litara i sa 350 KS. U početku je bilo problema s mjenjačem i spojkom, ali je to uspješno riješeno ugradnjom AP-ove trkaće spojke. Sad je Esprit konačno iz ruku izbio sve karte onima koji su mu prigovarali na račun broja cilindara. Auto je ove godine lagano obnovljen s naglaskom na unutrašnjosti i spremno može dočekati konkurente iz Zuffenhausena i(li) Maranella. Ovo je ipak superauto i tako i izgleda i tako, na žalost, i košta. Još jedan poseban Lotus nastao je prije nekoliko godina. Iza oznake Lotus Elise 340R se krije smisao tog auta: omjer KS/toni mase iznosi 340, jer ima samo 500 kg. Upotrebom kompozita je smanjena masa, a motor razvija 170 KS (isti Roverov motor koji je dorađen i otud oznaka; 170 podijeljeno s 0.5 je 340). Usporedo s tim konceptnim Eliseom je predstavljen i olakšani Esprit Sport 350 koji je napravljen u ograničenoj seriji od samo 50 komada.
Ferrari uvijek ima strahovito puno konja i(li) cilindara. Porsche ima uglavnom šest cilindra i konja koliko treba. Lotus jedini radi u drugom smjeru (Elise): on ima kila koliko treba, a onda je i malo konja dovoljno da bude iznimno brz. To je pravi način! Malo konja pije malo, malo kila nije teško preusmjeriti, nema potrebe za servo pojačanjima svega i svačega. Električna podešavanja? Čega? Sjedala? Vozačko se podesi jednom, a suvozačko je i tako fiksno. Drugi vozači? Koji drugi vozači? Lotus je auto za vozača koji uživa u vožnji. A takav ne posuđuje auto.

Lotusov Vremeplov:

1948.
Na temelju Austina Seven Chapman izrađuje Mk1 - Mark 1, prvi Lotus

1953.
S početnim kapitalom od 125 Funti Osnovan Lotus Engineering Company

1954.
Prva međunarodna utrka s modelom Eight na čuvenom Nurburgringu

1956.
Prvi poslovi u Formuli 1

1957.
Uveden novi princip imenovanja automobila - imena svih Lotusa počinju s slovom E

1957.
Predstavljen model Seven

1961. Predstavljen Super Seven

1962. Predstavljen Lotus Elan

1962. Predstavljen Lotus Cortina

1967.
Počela proizvodnja modela Europa

1973.
Obustavljena proizvodnja modela Seven i prava na Caterhamu

1974. Predstavljen Lotus Elite

1975.
Prestavljen Lotus Eclat

1975.
Na tržište stiže Lotus Esprit

1987.
Genaral Motors kupuje Lotus

1989.
Predsavljen Lotus Elan

1993.
Bugatti kupuje Lotus

1995.
Predstavljen Elise

1996.
Proton kupuje Lotus

1998.
Obilježeno 50 godina tvrtke
Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik