Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Povijest Maseratija

Predstavljamo vam najpoznatije modele jedne od najvećih talijanskih tvornica autmobila...

 

1926
Tipo 26

Bilo jednom šestero braće Maserati, i sredinom dvadesetih godina stoljeća označenog istom brojkom odlučiše proizvoditi trkaće automobile... I već je prvi model, Tipo 26, pobjedama navijestio sjajnu budućnost.

 


1934
Tipo 8CM 3000

Ovakvim su bolidima Pastore i Villoresi jurili cestama našeg najvećeg poluotoka, daleko prije čak i prve ideje o izgradnji istarskog ipsilona. Kada bismo bar i danas mogli gledati utrke takve klase u Hrvatskoj!

 


1938
Tipo 8CTF

Samo su tri primjerka napravljena, no i to je bilo dovoljno za prvu ozbiljnu prijetnju "srebrnim strijelama" nakon petogodišnje dominacije. Kao šlag na torti, došle su i dvije pobjede Wilbura Shawa na Indianapolisu.

 


1939
Tipo 4CL

Auto utrke su se u Italiji nastavile održavati i duboko u Drugi svjetski rat. Ovaj model, kao i nasljednik 4CLT zvjezdane će trenutke doživjeti ipak u poraću. Bit će gotovo nepobjediv sve dok Alfa Romeo ne izvuče Alfette iz skloništa.

 


1948
Tipo A6 1500

Nije među Pinin Farininim remekdjelima, a uza to je slab i spor. Ipak, ovo je jedan od najznačajnijih Maseratija ikada - početak velike i glamurozne sage o cestovnim automobilima tvornice pod znakom Neptunovog trozupca.

 


1954
Tipo A6G Zagato

Mnogi su se talijanski umjetnici okušavali u oblikovanju karoserija za ovaj dvolitarski dragulj. Elegantni Allemanov coupe i Fruin licitarski kabriolet ipak nisu uspjeli dostići dramatiku Zagatovog "bildera".

 


1956
450S

Monstruozna snaga 4.5-litarskog osmocilindraša natjerala je FIA-u da potkraj pedesetih ograniči zapreminu u utrkama prototipova na 3000 cm3. To je dalo vjetar u krila manjem i bolje izbalansiranom modelu 300S.

 


1957
3500 GT Touring

Prvi i zadugo jedini Maserati čija se produkcija mjerila u tisućama primjeraka. Klasični Touringov dizajn i sjajna vozna svojstva razlog su zašto je 3200 GT spiritualni nasljednik upravo ovog, i danas cijenom pristupačnog, modela.

 


1957
250F T2

Napokon na krovu svijeta! Fangio donosi naslov svjetskog prvaka u po mnogima najljepšoj formuli 1 ikada. Uza to, način na koji je na Nźrburgringu deklasirao Ferrarijeve vozače obično mu donosi prvo mjesto na ljestvici najboljih utrka svih vremena.

 


1959
5000 GT

Zadnji model s nestandardiziranom karoserijom, prepušten na maštu najprobranijim talijanskim krojačima lima. O probranosti klijentele pak svjedoče kupci kao što su Reza Pahlavi i Aga Khan, dugogodišnji štovatelj Maseratija.

 


1959
Tipo 60

Najsofisticiraniji trkaći Maserati nastao je u sumrak bolida s motorom sprijeda. Nekoliko fantastičnih pobjeda i komplicirana cjevasta šasija priuštili su mu status legende i nadimak "Birdcage", ptičji kavez.

 


1961
Tipo 63

Pokušaj praćenja trenda središnje smještenih motora nije bio naročito uspješan. Nakon neuspjeha i klasično koncipiranog modela 151, Maserati se povlači s trkaćih staza. Bez obzira na nekoliko polu-povrataka, zauvijek.

 


1963
Quattroporte

Prvi model sa četvera vrata, i nazvan jednostavno tako. U normalnim okolnostima nemam običaj biti zavidan ljudima koje znam, ali moj se brat kao klinac provezao Zagrebom u bijelom Quattroporteu. Grrr...

 


1963
Mistral

Prvi od novih vjetrova koji su šezdesetih zapuhali imenima Maseratija. Dizajnirao ga je ekscentrični Pietro Frua, koji će kasnije za Agu Khana napraviti i najljepši Quattroporte, tamno plavi model 419.

 


1966
Cooper F1

Kratkotrajan i prilično neuspješan povratak u formulu 1, doduše samo kao dobavljač motora za momčad Johna Coopera. Usprkos nepobitnoj eleganciji i ovog bolida, to je bio kraj F1 priče i za Coopera i za Maserati.

 


1968
Ghibli Spyder

Najljepši Maserati svih vremena. Najljepši kabriolet svih vremena. Najljepša filmska utrka svih vremena - Donald Sutherland protiv Ferrari Daytone u "Ledenoj dami". Dama je za upravljačem crvene Daytone, ali metalik plavi Ghibli je brži.

 


1969
Indy

Nakon neupečatljivog Mexica, Indy je znatno popravio Maseratijeve pozicije na tržištu 2+2 coupea. Ima jedan u Splitu, a to je po mojim saznanjima jedini klasični Maserati u Hrvatskoj. Ako znate za još koji, javite nam.

 


1971
Bora

Prvi i, uz gotovo identični, ali slabije motorizirani Merak, jedini cestovni Maserati sa središnje smještenim motorom. Potcijenjeni superautomobil, kao i većina Maseratija, danas je mnogo jeftiniji od usporedivih Ferrarija i Lamborghinija.

 


1973
Khamsin

Početkom je sedamdesetih Citro‘n bio vlasnik Maseratija. Najbolji je od tada nastalih hibrida bio Khamsin, koji je mnogo tehničkih rješenja dijelio sa Citro‘nom SM, "Maserati-žabom", kakvu je svojedobno vozio i Mišo Kovač.

 

1979
Quattroporte

Pod komandom Alejandra de Tomasa nastao je treći Quattroporte, zadnji Maserati klasične ere. Petlitarski V8, direktno razvijen iz motora modela 450S, otišao je u mirovinu nakon više od 30 godina, zajedno s Royaleom, zadnjom izvedenicom ovog modela.Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik