Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Povijest Mercedesa E-klase
Priča o 10 milijuna primjeraka

Ovih je dana Mercedes E-klase jedan od najspominjanijih automobila. Razlog tome je nedavna premijera novog modela u Briselu. I njemu je uspjeh unaprijed zajamčen jer Mercedes je Mercedes a sve ostalo… Sve ovo shvatili smo kao dobar povod da se osvrnemo na bogatu povijest E-klase. Koliko je ovaj automobil bio i ostao popularan najbolje oslikava činjenica o 10 milijuna prodanih primjeraka u pedesetak godina, što je ćak 45% ukupne Mercedesove proizvodnje. Doduše, E-klasa se kroz povijest zvala drugačije, no uvijek se radilo o automobilu visoke klase koji se prodavao bolje od većine manjih. Primjerice, zadnja generacija prodavala se u preko 200 tisuća primjeraka godišnje te je time najuspješniji i najprodavaniji automobil visoke klase.

Tip 170
1947.-1953.
Tip 170, čija je proizvodnja počela 1947. godine. Iako je nakon rata Njemačka bila uništena, potreba za luksuznijim automobilima i dalje je postojala. Tako je i Tip 170 postigao dobre prodajne rezultate te postavio kamen temeljac za svoje nasljednike.

 

"Ponton Mercedes"
Tip 180/190
1953. - 1961.
Od 1953. godine počinje proizvodnja modela koji je postao poznat kao "Ponton Mercedes", a službeno je nosio oznake 180 i 190. Model se proizvodio devet godina i u tom razdoblju je nastalo više od 468.000 primjeraka. U ponudi su bili i modeli s dizel motorom.. 


I "Krilati Mercedes"
W110
1961. -1968.
U kolovozu 1961. započela je proizvodnja serije koja je nosila tvorničku oznaku W110. Automobil je postao poznat po nadimku "krilati Mercedes". Proizvodnja je trajala sve do veljače 1968, a automobil je nadmašio uspjeh svojeg prethodnika. Ukupno je proizvedeno preko 628.000 primjeraka.


Revolucija
W 114/115
1968. - 1976.
Kraj "krilatog Mercedesa" označilo je predstavljanje serije W114/115, koji je u žargonu dobio naziv, povlaka - osam (po godini početka proizvodnje). Automobil je postigao izvanredan uspjeh. Prodan je u preko 1.919.000 primjeraka, što je gotovo tri puta više od svojeg prethodnika. Automobil je predstavljen i u coupe izvedbi, te kao limuzina s produženim međuosovinskim razmakom. Bilo je to po prvi puta da se automobil visoke klase proizvodi i u tim karoserijskim varijantama.


Stiže i karavan
W123
1976. - 1985.
Godine 1976. predstavljena je serija W123, koja je postala još uspješnija od prethodnika. Ovaj model i danas nije tako rijetka pojava na cestama. Po prvi puta je predstavljen i karavan, nazvan T-model. T-model je ujedno bio i prvi Mercedes karavan, te jedan od prvih karavana u ovoj klasi. Do 1985. kada je proizvodnja prekinuta na cestu je sišlo preko 2.697.000 automobila serije W123.

Prvi s nazivom E-klasa
W 124
1985. -1995.
Nakon W123, slijedila je serija W124, koja je u program donijela još jednu karoserijsku varijantu. Nakon dvadeset godina Mercedes je ponovno ponudio kabriolet s četiri sjedala. Ipak, ono po čemu je ovaj model najznačajniji je uvođenje imena E-klasa, koje ovaj model dobiva nakon redizajna 1993. godine. U deset godina proizvodnje na cestu je sišlo ukupno više od 2.649.000 vozila.

Mercedes s četiri oka
W210
1995. - 2002.
Posljednja generacija E-klase uvedena je 1995. godine te je među konzervativnim ljubiteljima Mercedesa izazvala pravi šok. Prednjim dijelom dominirala su četiri okrugla svijetla, što je za Mercedes bio ogroman dizajnerski iskorak. Ipak, potez se pokazao opravdanim tako da su polako Svi Mercedesi počeli dobivati Lice po uzoru na E-klasu. W210 je predstavljao i pravu revoluciju na polju tehničkih rješenja. Prvi auto sa serijskim bočnim zračnim jastucima, senzor za kvalitetu zraka, ultrazvučna pomoć pri parkiranju…

 Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik