Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Muzej Alfa Romeo
Redakcija Vidiauta imala je rijetku priliku posjetiti povijesni Muzej Alfa Romea koji se nalazi u Areseu, desetak kilometara od Milana. Muzej, smješten u kompleksu slavnog proizvođača koji se prostire na 2.5 milijuna četvornih metara, službeno je otvoren 1976. godine, zauzima površinu od 4800 četvornih metara te se sastoji od šest katova i četiri glavna odjela. Prvi odjel, posvećen serijskim i natjecateljskim automobilima, sadrži više od 100 automobila, dvije šasije i 22 motora. Drugi odjel je posvećen dizajnu i automobilima snova te sadrži ukupno 11 modela. Aktivnosti Alfa Romea u zrakoplovnoj industriji zaokupljaju treći odjel koji sadrži 14 zrakoplovnih motora i jedan zrakoplov. Četvrti odjel, smješten na prvom katu, sadrži automobile i brojne trofeje iz bogate natjecateljske povijesti Alfa Romea. Obzirom na brojnost izloženih modela i nemogućnost da ih sve predstavimo, odabrali smo najinteresantnije i najznačajnije.


24 HP Torpedo (1910.)
GP P2 (1924.)
RL Super Sport (1925.)
6C 1750 Super Sport (1929.)
6C 1750 Gran Sport (1930.)
Tipo B P3 (1932.)
Tipo B Aerodinamica (1934.)

Rođenje legende


Alfa (Anonima Lombarda Fabbrica di Automobili) je osnovana 1910. godine u Portellu, a kao zaštitni znak odabran je poznati crveni križ na bijelom polju s jedne i zmaj Visconti s druge strane. Novopečeni proizvođač počeo proizvodnjom 300 primjeraka modela '24 HP' kojeg je dizajnirao Giuseppe Merosi. '24 HP' je ujedno bio prvi automobil Alfa Romeo, a pokretao ga je četverocilindarski motor obujma 4084 cm3. U to su doba natjecanja bila najjednostavniji način testiranja pouzdanosti novog proizvoda. Merosi je 1911. pripremio model '15 HP Corsa' isključivo za utrkivanje, no Alfin sportski duh istaknut je tek dvije godine kasnije modelom '40-60 HP Corsa' kojeg je pokretao motor obujma 6082 cm3 i snage 82 KS. Alfa je tim modelom ostvarila debi ubrzo nakon rata i osvojila Mugello 1920. i 1921. godine.


Prvo remek djelo


Preobrazba Alfa Romea u industrijskog proizvođača počela je 1922.-23. godine kada je Merosi predstavio svoje remek djelo, RL sa šesterocilindarskim motorom obujam tri litre. Brz i vrlo pouzdan, do 1926. u Portellu je proizvedeno 2640 primjeraka RL-a, među kojima su bili modeli RLN i RL SuperSport, čistokrvni sportski automobil koji je doveo milanskog proizvođača u centar pažnje automobilskog svijeta. Muzej u Areseu izlaže vrhunsku izvedbu koju je Castagna izradila za jednog indijskog maharadžu, a koja postiže maksimalnu brzinu višu od 130 km/h.


Zlatno doba


Godine 1923. u Alfa Romeo je stigao talentirani mladi dizajner Vittorio Jano. Legendarni P2, koji je u Portellu donio prvi naslov svjetskog prvaka i koji se smatra jednim od najboljih bolida 20-ih godina, bio je prva kreacija mladog Vittoria. Tim je automobilima iz pobjede u pobjedu na svjetskim trkaćim stazama izgrađen temelj legende o Alfa Romeu. Uspješna je serija počela s šesterocilindarskim modelom 1500 čiji je originalni sohc motor kasnije zamijenjen agregatom s dvostrukim bregastim vratilom. U muzeju se mogu vidjeti 1500 Sport kojeg je u Engleskoj izradio James Young, kao i Super Sport. Tijekom tog vremena rođen je tipičan Alfin dizajn motora koji godinama nije mijenjan - dvostruka bregasta vratila, položeni ventili i hemisferične komore za izgaranje.


Najbrži automobil na svijetu


Alfin 2900 B bio je poznat kao "najbrži najljepši sportski automobil na svijetu". Motor je potjecao od agregata s dva kompresora koji je pokretao bolid Type B I P3, a razvijao je 180 KS pri 5200 o/min i omogućavao maksimalnu brzinu od 185 km/h. 2900 B bio je nenadmašan kako na cestama, tako i na trkaćim stazama - njime su osvojena prva tri mjesta na Mille Miglii 1938. godine. Tvrtka Touring pripremila je posebno aerodinamičnu i iznimno laganu izvedbu za 24 sata Le Mansa te iste godine koji se pokazao vrlo brzim i pouzdanim.

 

Dalje


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik