Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Najveći ljudi auto svijeta

HERBERT AUSTIN
(1866-1941)

1922. godine Austin Seven bio je prvi pravi mali auto i odmah je postigao uspjeh. Njegov stvoritelj naučio je inženjerski posao u Australiji, a velika tvornica koju je izgradio pretvorila je Longbridge, predgrađe Birminghama, u mini Detroit. Austin je kasnije bio temelj onoga što će postati Leyland i što dan-danas djelomice preživljava kao Rover. Ironično, današnji vlasnik Rovera je BMW, čiji su prvi auti rađeni po licenci Austina Seven.


WILLIAM CRAPO DURANT
(1861-1947)

Durant je utemeljitelj General Motorsa, koji je okupio Buick, Cadillac, Chevrolet, Oldsmobile i Pontiac u divovskog proizvođača, koji proizvodi vozila za sve namjene. Neko vrijeme je GM bio najveća američka kompanija. Durant je nekoliko puta gubio i iznova stjecao kontrolu nad njom.


FRANK COSTIN
(1921-1995)

Originalni -cos u Marcos, bio je genije aerodinamike. Radio je za Lotus, Lister, Maserati i March. Uvijek je pokušavao raznim aerodinamičnim trikovima napraviti bolide bržima pa su ponekad izgledali smiješno, kao npr. Lotus Mk 8. Njegov Vanwall iz 1957. s visokim repom bio je prvi engleski GP auto koji je osvojio prvenstvo.


ERRET LOBBAN CORD
(1894-1974)

Izgradio je svoje carstvo dvadesetih godina, povezavši tri poznata američka imena u jedno veliko poduzeće - Auburn, Duesenberg i vlastiti Cord. Svako vozilo tih marki bilo je ručni rad, koji je mogao zadovoljiti sve želje svake vrste bogatih kupaca. Cijeli posao se raspao 1937. Bez obzira na sve, ostavio nam je prekrasne automobile kao što su Auburn Speedster, Duesenberg Model J ili Cord 810.


DONALD HEALEY
(1898-1988)

Ljubitelj automobila, pomogao je u stvaranju uspješnih modela za Riley i Triumph. Nakon rata stvara vlastitu tvrtku, ali tek s Austin-Healeyem 100 ostvaruje pravi uspjeh. Kasnije je propao s projektom Jensen-Healey. Sve njegove kreacije pokazivale su što se može postići s minimalnim ulaganjima, uz višak imaginacije.


ENZO FERRARI
(1898-1988)

Da nije postojao bio bi izmišljen. Legendarni tvorac Ferrarija, koji je prije rata bio menadžer trkaćeg tima Alfa Romea. Vladao je (kombinacijom straha i poštovanja) F1 timom i tvornicom automobila iz snova sve do svoje smrti 1988. Nije morao otići u Rim da bi vidio Papu - Papa bi radije dolazio kod njega u Maranello. Gdje bi motosport bio da nije bilo Enza?

 


CECIL KIMBER
(1888-1945)

Kimber je bio voditelj lanca Morrisovih garaža, sve dok se nije zapitao bi li kupci voljeli ušminkani Morris. Odgovor je bio da - i tako je nastao MG. Predstavivši MG Midget pokazao je prvi dostižan sportski automobil za veći broj ljudi. Nije doživio trenutak kada će njegova tvrtka otkriti Americi smisao sportskih automobila.


ANDRE I EDOUARD
MICHELIN
(1853-1931 i 1859-1940)

Andre je bio industrijalac, Edouard umjetnik, ali obojica su vidjeli da je posao s gumama budućnost - ušli su u njega 1898. Stvorili su prvu gumu na kojoj je sama guma nanesena na žičanu noseću konstrukciju te prvu radijalnu gumu. Michelin je i danas najvećim dijelom u vlasništvu obitelji. Njihov je Bibendum jedan od najprepoznatljivijih reklamnih likova uopće.


KEITH DUCKWORTH
(1933-)

1957. bio je suosnivač u tvrtki koja proizvodi trkaće motore - Cosworth - danas u vlasništvu Audija. DFV motor koji je napravio pokretao je 155 pobjednika F1 utrka, te je na taj način dominirao više no i jedan drugi agregat u povijesti.

 

<<  1  2  3  4  5  >>Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik