Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Najveći ljudi auto svijeta

CHARLE SPENCER KING
(1925-)

Odličan inženjer koji je radio u Roveru i tamo napravio modele 2000, Range Rover, SD1 te Metro. Njemu u počast prije pet godina napravljena je ograničena serija CSK Range Rovera. Najuspješniji eksperimenti s ugradnjom mlaznih motora u automobile također su njegovo djelo.


DANTE GIACOSA
(1905-1996)

Radio je za Fiat punih pedeset godina i u tom razdoblju stvorio mnoge klasike. Najveći uspjeh je postigao konstruiravši Fiat 500 Topolino, koji je bio izravni konkurent VW-u i Citroenu u segmentu malih vozila. Topolinom je započela Fiatova dominacija u klasi malih automobila.


ETTORE BUGATTI
(1881-1947)

Do svoje dvadeset i prve godine radio je za De Dietrich. Tada odlučuje osnovati vlastitu tvornicu. Konstruirani automobili su do jednog bili odlični, iako nisu svi doživjeli jednak komercijalni i trkaći uspjeh. Bez obzira na to, on je ostavio svoj trag u automobilističkoj povijesti. Njegova je legenda usporediva samo s onom Enza Ferrarija.


SOICHIRO HONDA
(1906-1961)

Njegova prava lljubav bile su brzina i snaga, što pokazuju Hondine aktivnosti u F1, motocikli te sportski automobili. Kontrolu nad kompanijom koju je osnovao izgubio je zbog svoje opsesije - zračnog hlađenja - koje nije imalo budućnosti. Ipak, NSX i S 2000 pokazuju kako njegov duh i danas upravlja Hondom.


HANS LEDWINKA
(1878-1967)

Češki genije koji je dao svoj doprinos u stvaranju Bube, ali nakon rata našao se na krivoj strani Željezne zavjese i u potpunoj odsječenosti od Zapada nastajale su Tatre sa straga smještenim V8 motorom i neovisnim ovjesom na svim kotačima.JEAN ALBERT GREGOIRE
(1899-1992)

1927. napravio je Tractu, sportski automobil s prednjim pogonom. Zaslužan je i za konstrukciju homokinetičkog zgloba, bitnu komponentu današnjih automobila. 1951. napravio je Hotchkiss-Gregoire koji je bio potpuni neuspjeh unatoč odličnoj aerodinamici i malom koeficijentu otpora zraka od 0.26 Cw.


FREDERICK LANCHESTER
(1868-1946)

Počeo je kao brodograditelj, a zaslužan je za izume poput disk kočnica, turbopunjača, mehaničkog kompresora, pneumatske gume, servoupravljača itd. Konstruirao je automobil sa tri sjedala i centralno smještenim motorom devedeset godina prije McLarena

F1.
ALEC
ISSIGONIS
(1906-1988)

Issigonis je bio kralj malih automobila. Započeo je vladavinu 1948. s Morrisom Minor, a stekao zvjezdanu slavu 1959. s Minijem. Ne bismo smjeli zaboraviti niti Austin/Morris 1100 koji je poput Minija imao prednji pogon i poprečno smješten motor, što je za ono vrijeme bilo revolucionarno.


VITTORIO JANO
(1891-1960)

Kada je došao u Alfa Romeo dvadesetih godina napravio je karijeru s trkaćim P2 i sportskim 8C 2300. Pedesetih vodi F1 tim Lancie u napadu na tron s modelom D50. Iz nepoznatog razloga nikada nije radio za Ferrari. Rođeni pobjednik i genijalni konstruktor nekih od najboljih trkaćih automobila u povijesti.


BERND ROSEMAYER
(1909-1938)

Do 1935. nikada nije vozio trkaći automobil. Već sljedeće godine bio je prvak Europe (tada još nije postojalo svjetsko prvenstvo), jedini koji je mogao ukrotiti divlje Auto Unione. Još godinu dana kasnije, pri brzini većoj od 400 km/h udar vjetra je zahvatio aerodinamični Auto Union kojim je pokušao vratiti brzinski rekord, preotet mu od strane Mercedesa i Caracciole.GORDON MURRAY
(1947-)

Zaljubljenik u automobile i tvorac neobično uspješnih F1 bolida za Brabham i McLaren, ali i tvorac McLarena F1, najbržeg i najskupljeg cestovnog auta na svijetu. U privatnom mu je životu najomiljeniji automobil ipak njegov skromni stari Fiat 500.

<<  1  2  3  4  5   Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik