Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Povijest Opela

Od šivaćeg stroja do Signuma

Početkom 1899. braća Opel kupuju tvornicu automobila Friedricha Lutzmanna i počinju s gradnjom vlastitih pogona u Russelsheimu gdje Opel i danas posluje...


Iako tvrtka Opel postoji već od 1862, s proizvodnjom automobila su započeli 1899. godine. Kroz desetljeća tvrtka se usredotočila na proizvodnju automobila, a zadnjih šest godina predstavlja vodećeg europskog proizvođača sa tržišnim udjelom od 11.6 %. No, kako je sve počelo i što se sve događalo tijekom stoljeća proizvodnje automobila?
Opelov vremeplov
1899.
Početak proizvodnje automobila u
Russelsheimu


1901.
Konstruiran prvi Opel motocikl

1906.
Proizveden tisućiti automobil

1909. Proizvodnjom "Doktorovog automobila" Opel čini prvi korak ka proizvodnji automobila koji su pristupačan širokim narodnim masama

1911.
Opel se širi i na ostale segmente tržišta, proizveden prvi avionski motor

1912.
Proizvedeno 10.000 automobila

1914.
Opel ostaje najveći njemački proizvođač automobila

1916.
Proizveden prvi Opelov 6-cilindrični motor

1924.
Opel kao prvi njemački proizvođač uvodi proizvodnju na pomičnoj traci

1928.
Sa tržišnim udjelom od 37,5 % Opel je najveći proizvođač automobila u Njemačkoj
- tvrtka postaje dioničko društvo
- proizveden prvi 8-cilindrični motor
- početak RAK programa, automobil na raketni pogon RAK 1 do 100 km/h ubrzava za 8 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 238 km/h što predstavlja svjetskOpelovi rekord


1929.
General Motors preuzima većinski paket dionica Opela

1931.
General Motors preuzima preostalih 20% dionica
- Počinje proizvodnja Opel Blitz


1935.
Opel predstavlja model Olympia
- kao prvi njemački proizvođač Opel dostiže brojku od 100.000 proizvedenih automobila na godinu


1936.
Predstavljen prvi Kadett
- s godišnjom proizvodnjom od 120.293 automobila Opel je najjači europski proizvođač automobila


1937.
Opel se posve posvećuje proizvodnji automobila pa tako svoj pogon za proizvodnju bicikla prodaje NSU-u nakon što je iz njega izašlo 2.6 milijuna bicikala

1940.
Proizveden milijunti Opel

1944.
Gotovo svi proizvodni pogoni uništeni su u bombardiranjima

1945.
Svi pogoni za proizvodnju Kadetta odlaze u Rusiju kao ratna odšteta

1947.
Ponovo uspostavljena proizvodnja putničkih automobila modelom Olympia

1953.
Proizvodnja se u potpunosti oporavila i ponovo iznosi više od 100.000 vozila godišnje

1956.
Proizvedeno dva milijuna Opela

1966. Proizveden milijunti Kadett

1968. Predstavljen legendarni sportski model GT

1971. Proizveden 10-milijunti Opel

1972. Opel je najveći njemački proizvođač s tržišnim udjelom od 20,4 %

1979. Predstavljen Kadett D, prvi Opel s pogonom na prednje kotače

1983. Proizvedeno 20 milijuna Opela

1984. Proizveden Kadett E

1986.
Predstavljena Omega

1989.
Opel kao prvi proizvođač u Njemačkoj u kompletnu gamu automobila serijski ugrađuje katalizatore

1991.
Opel predstavlja nasljednika Kadetta, Astru i Fronteru, svoga prvog terenca
1994. Proizveden 30-milijunti Opel
Prvi koraci

Tvrtka Opel osnovana je još daleke 1862. godine. Isprva se bavila proizvodnjom šivaćih strojeva, ali se ubrzo koncentriraju na proizvodnju bicikla. Adam Opel je svoju tvrtku doveo do vrlo visoke razine i zaposlio više od 600 radnika. No, ekonomska situacija je krajem stoljeća postajala sve teža, a bicikli i šivači strojevi sve manje tražena roba. 1899. sinovi osnivača tvrtke izlaz iz krize nalaze u proizvodnji automobila. Početkom 1899. braća Opel kupuju tvornicu automobila Friedricha Lutzmanna i počinju s gradnjom vlastitih pogona u Russelsheimu. No, posao s automobilima nije cvjetao kao što se bilo očekivalo. 1901. Opel se odvaja od Lutzmanna, a 1902. počinje proizvodnju francuskih Darracq automobila pod nazivom Opel-Darracq. No, ni to nije zadovoljilo ambicioznu braću pa 1902. predstavljaju prvi samostalno izrađen automobil, model 10/12 PS. Automobil je pokretao napredni dvocilindrični motor, obujma 1.9 litara koji je razvijao 12 KS pri 1200 o/min. Od tog trenutka posao je počeo cvjetati, tako da već 1906. godine Opel bilježi tisućiti proizvedeni automobil. No, nije sve ostalo samo na automobilima, već od samih početaka (1899. godine) Opel proizvodi teretne inačice svojih vozila, a od 1901. u ponudi su i Opel motocikli.
Pravi veliki proboj na tržište uslijedio je 1909. s modelom 4/8 PS. S cijenom od 3.950 maraka legendarni "Doktorov automobil" bio je gotovo upola jeftiniji od konkurentnih modela ostalih proizvođača. Automobil je bio jednostavan za ozdržavanje, okretan i izdržljiv, što su posebno cijenili liječnici koji su često u svoje kućne posjete dolazili blatnjavim i slabo prohodnim cestama. Zahvaljujući uspjehu "Doktorovog automobila" bilo je potrebno samo pet godina da Opel 1914. postane najjači njemački proizvođač automobila.
U Opelu nikad nisu štedjeli kada je u pitanju bilo uvođenje novih tehnologija. Godine 1924. uloženo je 1.000.000 maraka u modernizaciju proizvodnih pogona i uvođenje proizvodnje na pokretnoj traci. Upravo takva proizvodnja omogućila je Opelu da drastično snizi cijene i zadrži solidnu prodaju unatoč velikoj gospodarskoj krizi. Godine 1928. Opel dostiže tržišni udio od 37.5 posto što ga ponovo čini najjačim proizvođačem u Njemačkoj.

Rakete i američki partner

Potkraj 20-ih godina Opel je privukao veliku pažnju svojim RAK programom. Radilo se o automobilima s raketnim pogonom čija je jedina svrha bila biti što brži. Nakon nekoliko testova Fritz von Opel krajem svibnja 1928. sjeda u RAK 2 te na trkalištu Avus u Berlinu postiže maksimalnu brzinu od 238 km/h. Svjetski rekord! Ubrzo nakon tog uspjeha uslijedili su pokušaji s vozilom RAK 3 koje je bilo postavljeno na tračnice. Tom je prigodom postignut novi svjetski rekord koji tada iznosi 254 km/h.
Godine 1929. je navažnija godina prekretnica u povijesti Opela. Te godine većinski paket dionica tvrtke Adam Opel AG preuzima američki div General Motors. To je za Opel značilo kraj bavljenja "beskorisnim" aktivnostima poput RAK programa i potpuno posvećivanje proizvodnji "običnih" automobila. Preuzimanje se ubrzo pokazalo genijalnim potezom. Opel se počeo ubrzano razvijati, pa tako već 1935. proizvodi više od 100.000 vozila godišnje. Godinu dana kasnije Opel službeno postaje najjači europski proizvođač automobila, te je iste godine predstavljena i prva verzija Kadetta, automobila koji će se nekoliko desetljeća kasnije prodavati u milijunskim količinama. Prvu generaciju je pokretao 1.1 litreni motor snage 23 KS koji je 750 kg lagani automobil ubrzavao do maksimalne brzine od 98 km/h. Radi politike tvrtke General Motors, Opel je 1937. prinuđen prodati pogone za proizvodnju bicikala tvrtki NSU. Tijekom 70 godina Opel je proizveo 2.6 milijuna bicikla.

Novi početak

Godine 1940. iz tvornica Opel izlazi milijunto vozilo, luksuzni Kapitan. No slavlje nije dugo potrajalo. Ubrzo dolazi naredba nacističkog režima o orijentiranju Opelove proizvodnje na ratnu opremu. Tijekom pet ratnih godina Opel pretežno proizvodi opremu za avione (kotače, kokpite, dijelove motora i blindirane spremnike za gorivo) i terenske kamione. Potkraj rata većina Opelovih pogona biva uništena u savezničkim bombardiranjima. U Opelu se ipak nisu predali. Sredinom 1945. užurbano se kreće u obnavljanje tvornice u Russelsheimu, no ubrzo slijedi novi šok. Kompletna postrojenja za proizvodnju Kadetta (jedina koja u ratu nisu potpuno uništena) morala su biti demontirana i poslana u Rusiju kao ratna odšteta. Tvrtka Opel se našla pred naizgled nerješivom enigmom. (c)to i kako proizvoditi?
Opelu nije preostalo ništa drugo nego da se do daljnjega koncentrira na proizvodnju kamiona Blitz. Prvi poslijeratni primjerak je iz tvornice izašao 1946., a godinu dana kasnije ponovo je krenula i proizvodnja automobila, lagano obnovljenog prijeratnog modela Olympia. Oporavak je bio strelovit. Godine 1950. proizvodni pogoni su posve obnovljeni, a tri godine kasnije godišnja proizvodnja ponovo dostiže 100.000 vozila. Iste godine Opel predstavlja svoj prvi potpuno novi poslijeratni automobil - Olympia Rekord. Automobil koji razvija maksimalnih 122 km/h ubrzo postaje pravi bestseler.

Zlatne godine

Opelu zaista nije bilo potrebno mnogo vremena da se oporavi od ratnih gubitaka, a nakon što je 1953. uspostavljen prijeratni ritam proizvodnje, bilo je potrebno samo tri godine da se proizvodnja udvostruči. Godine 1956. je tako iz tvornica izašlo 207.000 vozila, a dostignut je broj od dva milijuna proizvedenih automobila.
Godine 1962. Opel slavi stotu godišnjicu postojanja tvrtke. Iste godine otvara se nova tvornica u Bochumu, koja je namijenjena proizvodnji Kadetta. Tim automobilom Opel ulazi u klasu kompaktnih vozila. Automobil je odmah postao bestseler. U 29 godina proizvodnje (1991. ga zamjenjuje Astra) Kadett se prodao u više od 11 milijuna primjeraka.
Možda najzapaženiji Opel u povijesti predstavljen je 1965. na salonu automobila IAA. Posjetitelji Opelova štanda isprva nisu mogli vjerovati svojim očima. Nasred izložbenog prostora nalazio se sportski, ultra moderni dvosjed. Vodeći ljudi Opela su brojne zainteresirane umirivali odgovorom da je riječ o eksperimentalnoj studiji, koja sigurno neće krenuti u serijsku proizvodnju. No, čudo se ipak dogodilo. Samo tri godine kasnije Opel GT je krenuo u serijsku proizvodnju. Pod sloganom: "Jedino je letjeti bolje" GT je ubrzo osvojio mnoštvo kupaca širom Europe. U automobil su se ugrađivala dva stroja, 1.1 litarski iz Kadetta koji razvija 60 KS i 1.9 litarski iz Rekorda snage 90 KS.
Sedamdesetih je predstavljena još jedna Opelova ikona. Riječ je o Coupe verziji Ascone poznatoj pod nazivom Manta. Manta je bila i ostala kultni automobil. Mnogi još i danas svoje primjerke ljubomorno čuvaju i uzdržavaju, tako da ih je na cestama širom Europe još uvijek oko 250.000, što je zadivljujuće uzmemo li u obzir da je posljednji od oko 500.000 primjeraka proizveden krajem osamdesetih.

I danas na vrhu

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih zbog velike naftne krize i sve strožih propisa za zaštitu okoliša u prvi plan izbijaju aerodinamički oblici i štedljivi motori. Krajem sedamdesetih Opel predstavlja model Rekord E, prvi Opel kod kojeg se pri dizajniranju najviše gledalo na aerodinamičke oblike. Na osnovi Rekorda E kasnije nastaju modeli senator i Monza. I Kadett D, predstavljen 1979. mogao se pohvaliti dobrim aerodinamičkim koeficijentom od 0.39, na najvažnija značajka Kadetta D je da je on bio prvi Opel sa prednjim pogonom. Kadett E koji je slijedio šest godina kasnije mogao se također pohvaliti najboljim koeficijentom otpora zraka u klasi koji je iznosio 0.30.
Godine 1986. Opel predstavlja nasljednika uspješnog Rekorda, Opela Omegu, a dvije godine kasnije Asconu zamjenjuje Vectra koja u devedesetima postaje najprodavaniji automobil u svojoj klasi. Tradiciju pomalo zaboravljenih kupea Opel obnavlja 1990. iznimno uspješnim modelom Calibra.
Početkom 90-ih, točnije 1991. nakon 11 milijuna proizvedenih automobila, završava era Opela Kadetta kojeg nasljeđuje jednako uspješna Astra. Opel se i kao prvi umiješao u segment tržišta kojim su dotad dominirali Japanci terenskim vozilom Frontera. Frontera, koja je u osnovi Isuzu Trooper s Opelovim znakom pokazala se punim pogotkom te ubrzo postala najprodavaniji terenac na europskom tržištu. Pametnim se potezom pokazala i Tigra, pristupačni coupe nastao na osnovi Corse. Europskoj konkurenciji je trebalo dvije godine da odgovori na izazov i na tržište izbaci sličan automobil.
Danas Opel nudi možda najširu paletu modela u Europi. Nova Corsa, Astra, Astra Coupe, Vectra, Omega, Zafira, Frontera, Combo, Combo Tour, Speedeser, Campo,... I sama količina pridjeva "novo" dovoljno pokazuje koliko su ozbiljno u Opelu shvatili proslavu 100 godina i nemilosrdnu tržišnu trku. Sretan ti rođendan, i poživi nam barem još toliko.Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik