Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Povijest Citroena


...Traction Avant,..2CV,.. DS...Čak tri modela ove tvrtke ušla su u najuži krug izbora za automobil stoljeća. Niti jedan drugi proizvođač ne može se pohvaliti tolikim utjecajem na povijest autoindustrije. Niti jedan osim Citroena, čija je originalnost, i sve ono sto ga je odvajalo od svih drugih proizvođača, u stilu sa svjetskim trendovima, sistematski gašeno od 1974...


Prvi Citroen, Type A tvornicu je napustio 1919.Zaista spartanski Prototip Spačeka predstavljen je 1939. godine

Posljednji 2CV napušta tvornicu 1990. godine

2CV Charleston, čija je prizvodnja počela 1981. je sigurno jedan od najljepših Spačeka

Revolucionarni Traction Avant bio je prvi serijski automobil s pogonom na prednje kotače

Prva generacija najrevolucionarnijeg automobila u povijesti - modela DS

Jedna od prvih skica legendarnog DS-a

Nakon redizajna DS je djelovao svježije

U GS Birotor se ugrađivao Wankel motor a proizvedeno je samo 847 primjeraka

Nikad shvaćen i neuspješan - XM je proizveden u samo 333.775 primjeraka

Uspješna u mnogim Rally natjecanjima - Visa

Iako je njegova dieselska inačica držala svijetski rekord u potrošnji goriva AX je bio iznimno uspješan i u raznim sportskim izvedbama


Iako često osporavan BX je postigao izvanredan uspjeh. Unutrašnjost u klasičnom Citroen stilu.

Samu su AX ,BX i Spaček bili prodavaniji od GS-a kojeg i danas često susrećemo po našim cestama

Udobna i brza - Xantia Activa stekla je brojne poklonike


U suradnji s Maseratijem nastao je jedan od najzanimljivijih i najljepših modela - SM

ZX je osvojio Paris - Dakar

Nada za budućnost - gradski adut C3 u prodaji od ove godine
Citroen vremeplov
· 1926
od 600.000 automobila registriranih u Francuskoj, njih 175.000 nosi znak Citroëna.

· 1936
poćetak projekta izrade narodnog automobila.

· 1955
više od 12.000 narudžbi u jednom danu za novi model DS.

· 1959
model ID19 osvaja rally Monte Carla.

· 1964
ugrađeni prvi sigurnosni pojasevi.

· 1968
sporazum o suradnji s tvrtkom Maserati.

· 1970
prva ugradnja Wankel- motora u Citroënov model M35.

· 1971
Citroënova prva titula europskog automobila godine, model GS. SM osvaja rally Maroka.

· 1974
Peugeot i Citroën udružuju snage u zajednički PSA-koncern.

· 1975
druga titula europskog automobila godine, model CX.

· 1984
organiziran Visa Rally za ženske vozače.

· 1985
CX GTI Turbo je prvi francuski automobil s ABS-om.

· 1988
AX bilježi osam pobjeda na utrkama.

· 1990
treća titula europskog automobila godine, model XM.

· 1991
tvrtka dobiva titulu "Proizvođač stoljeća".

· 1993
pobjeda na prvom svjetskom kupu za cross-country rally.

· 1995
titula "Tvrtka godine 1994." u Španjolskoj.

· 1998
sporazum o izgradnji novog postrojenja u Brazilu. Osvajanje francuskog rally prvenstva.

· 1999
po prvi put u povijesti, Citroën bilježi prodajni rezultat od preko milijun automobila.

Iako sklapanje vozila u prvobitnoj tvornici datira još od 1916, kao početak povijesti ovog neobičnog francuskog proizvođača vozila i letjelica uzima se godina 1919, kada je i osnovana tvrtka la Societe des Engrenages Citroën. Uskoro nakon toga, poučen iskustvom američkog kolege Henryja Forda, Andre Citroën počinje s proizvodnjom robusnih, ali i ekonomski prihvatljivih osobnih vozila. Prvi model, A Type, u lipnju iste godine tako postaje prvi velikoserijski automobil u Europi, čime je utkan put za izrazito bogatu, inovativnu i burnu Citroënovu prošlost koja počinje u tvornici Quai de Javel.
Osim već spomenutog modela A Type, u prijeratnom razdoblju najjači pečat ostavili su modeli 8 (Rosalie), Tracion Avant, popularno nazvan "gangsterski" te C4, koji je s 243.068 primjeraka ujedno i najprodavaniji Citroën tog doba. U ratnim je godinama tvrtka proživljavala neke od najtežih trenutaka u svojoj povijesti; prvobitna tvornica izbombardirana je do temelja, dok su postrojenja u Belgiji pretrpjela masovna oštećenja. Posebno crnim brojkama biti će upisana godina 1944, kada je proizvedeno rekordno malo automobila, samo 2.318, što je lošiji rezultat čak i od početne, 1919. godine, kada je proizvedeno skromnih 2.810 vozila. Dakako, ove rezultate treba staviti u kontekst vojno - političkog okruženja u kome se država nalazila, prije no što bi se došlo do ikakvog objektivnog suda.

Projekt narodnog automobila za široke mase, koji datira još od 1936, prve konture u vidu prototipa prikazuje 1939. Na žalost, ratna zbivanja onemogućila su konvencionalni razvitak modela, pa je javnost na službeno predstavljanje pričekala do 1948. Bila je to godina rođenja najpopularnijeg i najprodavanijeg Citroëna u povijesti, modela 2CV, kojih je do 1990. godine, kada je prestala proizvodnja, s proizvodnih traka sišlo točno 3,868.634.

Drugi poslijeratni model koji je obilježio sve ono pozitivno što je tvrtka tada pružala bio je model DS, čije je predstavljanje 1955. godine jednom zauvijek podijelilo javnost na one koji osporavaju Citroënove automobile, i na one koji ih jednostavno obožavaju. Hidropneumatski ovjes, koji je omogućavao do tada nezamislivo udobnu vožnju i održavao vozilo na istoj razini od tla, neovisno o opterećenju, već ranijih godina isprobavan na limuzini Traction Avant, postao je tako zaštitni znak Citroëna i modela DS. Ako uz to još dodamo i serijske disk-kočnice, duga svjetla koja se okreću u smjeru okretanja upravljača, te krajnje neobičan izgled vozila, postaje jasno zašto je popularna Žaba i dan-danas vrlo cijenjena roba.
Šezdesetih su godina Citroënovi stručnjaci poprilično eksperimentirali. Prvo su konstruirali modele Ami 6 (1961.), te Ami 8 (1969.), koji su namjenom bili negdje između modela 2CV i DS. Oba su modela u proizvodnji bili točno po deset godina, a za to vrijeme proizvedeno ih je gotovo 1,800.000, dok je coupe verzija, model M35, u 1970, kao jedinoj godini proizvodnje, isporučen u raritetnih 267 primjeraka. Zanimljivo je da je M35 također koristio hidropneumatski ovjes, a pokretao ga je kontroverzni Wankel-motor, isti onaj koji je njemačku tvrtku NSU doveo do propasti. Godine 1967. dizajneri su pokušali odgovoriti na vrlo teško pitanje; kako uspješno umiroviti model 2CV i kako mu naći dostojnu zamjenu? Nedovoljna sloboda dizajniranja inicirala je pojavu Dyane, koja je ličila na nakaradnu kopiju Spačeka. Ta je neoriginalnost, pak, imala za posljedicu sarkastičnu činjenicu da je nasljednik umirovljen čak šest godina prije prethodnika, iako tek nakon gotovo milijun i pol prodanih jedinica. Najupečatljiviji i najoriginalniji model toga doba svakako je model SM, sportski coupe proizveden u suradnji s talijanskom tvrtkom Maserati.
Kao zamjena za Ami 8, na tržištu se 1970. pojavljuje vrlo uspješan model GS, koji se može pohvaliti i laskavom titulom europskog automobila godine 1971. Do kraja 1981, GS je proizveden u gotovo dva milijuna primjeraka, a od toga se njih 847 može pohvaliti da ih također pokreče Wankel-motor. Ovaj raritet nazvan je GS Birotor. Godine 1972, dvije slovenske tvrtke, Tomos i Iskra, osnivaju Cimos, u čijim se pogonima proizvode popularni 2CV, GS, te dijelovi ugrađivani i u ostale modele. Dvije velike francuske tvrtke, Michelin i Peugeot, 1974. godine donose odluku o stvaranju PSA-koncerna u kojeg uvlače i Citroën. Cilj udruživanja bio je jačanje pozicija ovih dviju tvrtki, te rast prodaje. Iako je svaka tvrtka zadržala vlastitu prodajnu mrežu i raspon modela, dugo stvarani image Citroëna počeo je blijedjeti. Prvo postrojenje, u kojem je sklopljen prvi A Type, ugašeno je, a s njim i legendarni DS, koji se tamo proizvodio.
Nova strujanja unutar tvrtke dovode do izlaska nasljednika DS-a, modela CX, koji 1975. ubire titulu europskog automobila godine, baš kao i njegov nasljednik XM godine 1990. Bez obzira na titule, nijedan od njih nikada nije uspio izazvati oduševljenje kao njihova prethodnica. Krajem sedamdesetih predstavljena je i popularna Visa, na osnovi koje je rađena i rumunjska inačica Oltcit, te Citroën Axel. Osamdesetih su godina konstruirana dva izrazito popularna modela, BX (1982.), te AX (1986.), svaki proizveden u gotovo dva i pol milijuna primjeraka. I dok je na BX-u još bio očit dio starog imagea u vidu ogibljenja te krajnje nesvakidašnje instrument-ploče, AX je od početka zamišljen kao jednostavan i štedljiv gradski automobil, što je i dokazao na testu kada je krajem osamdesetih postavio svjetski rekord u štedljivosti - 3,6 litara diesela na 100 kilometara.
Iako sportski uspjesi Citroëna datiraju još od modela Rosalie, preko rally-modela 2CV, DS, SM, CX i ostalih, nekako je u posebnoj slici ostala sportska verzija Vise, koja je, iako nikad pobjednica Monte Carla, tamo ostavila dubok trag, te ZX na rallyju Pariz - Tripoli - Dakar. Danas na svjetskom rally prvenstvu ekipa Citroëna nastupa u Xsari WRC, te uredno niže uspjehe.
Posljednjih desetak godina tvrtka je pokušavala naći novi image koji bi ju barem malo odvojio od ostalih, no to joj donekle uspjeva samo na luksuznijim modelima kao sto su Xantia (1993.) i, nadamo se, modelu C6 Lignage. Xantia Activa prvi je Citroën s aktivnim ogibljenjem druge generacije, nazvanim Hydractive 2, dok se model C5 (2001.) može pohvaliti trećom generacijom (Hydractive 3), gdje središnje računalo "čita" cestu, uvjete i brzinu vozila te na osnovi tih podataka održava automobil na najpovoljnijoj razini od ceste, dok usput, po potrebi, omekšava ili pak ukrućuje ovjes. Želje mnogih su jedno, dok je tržišna realnost nešto sasvim drugo. Prevelik je novac utrošen na razvoj novih modela, i tu je prići o bilo kakvoj ekstravaganciji kraj. Danas se novi automobil mora svidjeti gotovo svima, a ne izazivati kontroverze, jer budućnost svake tvrtke ovisi o njenim prodajnim rezultatima.
Ova gorka realnost govori nam da, zbog prevelikog novca, koji je uvijek najbitniji, nikada vise nećemo imati prilike biti svjedocima umjetničkih remek-djela kao što je avangardni automobil Citroën DS.

Miran Mihaljević

 Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik