Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Povijest Renaulta

Dana 24. prosinca 1898. čudnovato vozilo "Voiturette" uspelo se povećom uzbrdicom ulice Lepic na Pariškom brdu Montmartru, pred očima nekolicine začuđenih gledatelja. Tako je sve počelo

Znak Renaulta kroz povijest se konstantno razvijao.1899. Louis Renault u svom prvom automobilu Voiturette.Tih davnih dana na Pariškim ulicama još uvijek su carevale kočije s upregnutim konjima. Brdo Montmartre, danas uže središte Pariza, bilo je tada još predgrađe s predivnom crkvom Sacre Coeur, i pružalo je nepresušni izvor inspiracije mnoštvu poznatih umjetnika. Upravo na Montmartreu počela je priča o Renaultu, jedna od najuspješnijih u povijesti auto industrije. Louis Renault se 24. prosinca 1898. pred očima mnoštva zbunjenih skeptika i radoznalaca uspeo strmom ulicom Lepic. To je bilo dovoljno da skepsa prema automobilima nestane, a Renaultu ugled poraste do neslućenih visina. Odmah nakon impresivne predstave Renault prima 12 narudžbi za Voiturette, automobil obujma 270 cm3 i snage 3 KS. Nakon prvih 12 Renaulta sve do danas slijedili su milijuni i milijuni...

1912. Renaultovi automobili ispred zgrade ruskog suda u Petersburgu.Ostvaren san Louisa Renaulta
Od 1898. do 1944. poduzeće je imalo samo jednog vlasnika, osnivača Louisa Renaulta, koji je imao samo jednu strast: tvornicu u Billancourtu, svoje životno djelo. Veliki mehanički genij patentirao je direktan prijenos, mehanizam koji je omogućio prvom autu da savlada nagib od 13% u ulici Lepic. Ubrzo taj sustav biva usvojen širom svijeta. Od značajnijih izuma koji su plod njegove genijalnosti također je važno spomenuti turbokompresor.
Već od samih početaka Renault vrlo uspješno sudjeluje u automobilističkim natjecanjima. Braća Renault, Louis i Marcel, dobivaju utrku za utrkom, započinje tradicija koja sve do danas nije prekinuta. Marcel, nažalost pogiba 24. svibnja 1903. u utrci Pariz Madrid, čime postaje jedan od prvih automobilista koji tragično završavaju.
Većina tvornica počele su kao omanje radionice iz kojih je izlazio mali broj automobila. I u Renaultu je takvo stanje vladalo sve do 1914. godine kada velika narudžba taksija pomaže Louisu Renaulta da svoju manufakturu uzdigne na razinu prave industrije, koja je već u predratnom razdoblju uspješno poslovala širom svijeta, a imala je čak i dvije tvornice u Rusiji.
Dolaskom Prvog svjetskog rata Renault se mora, poput većine europskih tvornica, orijentirati na drugu vrstu proizvoda. Proizvodi se gotovo sve, od granata preko tenkova do avionskih motora. Velika ekonomska kriza 20-ih godina koja je u SAD-u višestruko smanjila proizvodnju Europu je na sreću donekle zaobišla. Tako se u međuratnom razdoblju Renault mogao gotovo nesmetano razvijati. Tvornica polako preuzima na sebe proizvodnju većine komponenata i širi proizvodnu gamu. Istovremeno Renault razvija i druge grane. Poduzeće se posvećuje kamionima, dostavnim vozilima, motorkotačima, traktorima i avionima, i to vrlo uspješno.
1938. Viva Grand Sport na natjecanju za najelegantniji automobil u Trocaderu. Automobil je imao 4 litre obujma, 6 cilindara i koštao je 55.000 Franaka. Uoči drugog svjetskog rata, proizvodnja se odvija na više mjesta u Francuskoj, Belgiji i Velikoj Britaniji. Najveća i najvažnija tvornica je ona u Billancourtu koja tijekom Drugog svjetskog rata doživljava tužnu sudbinu. Naime, tijekom rata Renault u velikim količinama proizvodi za potrebe njemačke vojne industrije, što je saveznicima bio dovoljan razlog da tvornicu bombardiraju i unište 1942. godine. Renault se ipak oporavlja, ponovo gradi postrojenja i nastavlja proizvodnju za istog naručitelja. Završetkom rata i dolaskom saveznika Louis Renault bio je jedan od glavnih "izdajnika" na popisu za uhićenje. Nakon što ga zatvaraju on ubrzo umire 24. listopada 1944., a njegova imovina naredbom generala de Gaulla biva konfiscirana i nacionalizirana. Upravljanje tvornicom Renault preuzima država čime se otvara novo poglavlje u povijesti najslavnijeg francuskog proizvođača automobila.

1959. Popularnost Brigitte Bardot iskorištena je za predstavljanje Floride, 40 KS snažnog automobila koji se proizvodio u Cabrio i Coupe verziji.Nagli uspon nacionalnog proizvođača
Prvi poslijeratni gazda Renaulta postaje Pierre Lefaucheux koji se uspijeva suprostaviti nastojanjima države da od Renaulta načini specijaliziranog proizvođača kamiona. Lefaucheux inicira proizvodnju malog automobila pod imenom 4CV, koji je razvijen još tijekom rata kao "narodni automobil". 4CV imao je četvero vrata a mogao je prevesti četvero putnika. Automobil s malim motorom obujma 760 cm3 do 1961. prodan je u više od milijun primjeraka. Uspjeh novog automobila je nevjerojatan što ubrzava proces obnove Renaulta. Ipak, Lefaucheux nije dugo uživao u svojem uspjehu. Tragično pogiba 1955., a nasljeđuje ga Pierre Dreyfus, koji će na tom položaju ostati sve do 1975. Doba je to najvećeg procvata Renaulta.
Ponuda modela 1962. godine: R3, R4, Dauphine, Floride, Caravelle i Renault 8.Dreyfus provodi politiku povećanja proizvodnje i izvoza. Ipak, uz uspjehe, tu su i promašaji. U šezdesetim godinama privučen dobrim prodajnim rezultatima Dauphine u SAD-u, Renault počinje prodajnu ofenzivu na američkom kontinentu. Pokušaj ubrzo prerasta u potpuni promašaj, Renault se povlači, a 1500 radnika u Billancourtu gubi posao.
Alpine A110 na portugalskom rallyu 1973.Nakon američke odiseje Renault se u potpunosti okreće Europi. Gama se dodatno proširuje a prednost se i dalje daje malim vozilima. Tako nastaju dva bestselera, koji su i danas još vrlo popularni, Renault 4 (1961.) i Renault 5 (1972.).
Renault 4 za svoje je doba revolucionarni automobil. Osim velike praktičnosti, automobil je imao moderan motor sa zatvorenim krugom hlađenja smješten sprijeda, te prednji pogon. Popularnost četvorke dostiže neslućene razmjere i automobil do definitivnog kraja proizvodnje, 1992. godine, biva prodan u 8.126.200 primjeraka. Alpine A442 bio je uspješan na utrci 24 sata Le Mansa 1978.I Renault 5 je postigao veliku popularnost. Petica je sa sobom također donijela nekoliko inovacija, od kojih su plastični poliesterski branici na velikoserijskom automobilu najznačajnija.
Renault ubrzano raste do početka 80-tih godina. Dreyfusa nasljeđuju novi ljudi koji uspješno nastavljaju put koji je on zacrtao. Proširuje se divizija industrijskih vozila, usko se surađuje s Volvom, te se ponovo pokušava ozbiljnija ekspanzija na tržište SAD-a. 1978. predstavlja se uspješni i popularni Renault 18, a 1983. novi Renault 11 biva izabran za automobil godine.
Renaultov bolid na utrci za VN Francuske 1979.Sedamdesete su također obilježene naglim razvojem Renaultovog sportskog odjela. Nakon uspjeha u Le Mansu, u Renaultu se odlučuju na ulazak u "kraljicu automobilizma" Formulu 1. Godine 1979., dvije godine nakon početka sudjelovanja u F1, Renault ostvaruje prvu pobjedu, a Alain Prost 1983. osvaja naslov vice prvaka svijeta. Nagli uspon ipak se ubrzo prekida radi teške krize u poduzeću i Renault se 1985. povlači iz natjecanja u Formuli 1 (do 1987. neke je momčadi još opskrbljivao motorima).

Legendarni Renault 5 Turbo na Rallyu Monte Carlo 1981. U serijskoj verziji ovaj automobil je iz 1.4 litre obujma razvijao 160KS, što mu je omogućavalo 210 km/h najveće brzine.Teška kriza i novi polet
Renault je sedamdesetih i početkom osamdesetih postavio visoke ciljeve. Osim konstantnog razvoja, inovacije i sportskog angažmana, Renault je ponovo pokušao proboj na neka, do tada nedostupna, tržišta. Ciljevi se ubrzo pokazuju previsoki, a industrijski div počinje potpomognut inflacijom proizvoditi divovske gubitke. Proizvodnja 1984. pada na (za Renault) mizernih 300.000 vozila, a gubitci dostižu astronomskih 12,5 milijardi franaka.
U razdoblju od 1988. do danas Renault je predstavio mnoštvo studijskih vozila.Na čelo Renaulta dolazi novi čovjek kojem je udijeljena nezahvalna uloga spasitelja. Georges Besse poseže za nepopularnom, ali često najefikasnijom, politikom ukidanja radnih mjesta. Tako je otpušteno preko 21.000 radnika u dvije godine, a napuštaju se i neke periferne aktivnosti poput Formule 1. Usporedno sa reduciranjem radne snage i aktivnosti Besse već 1984. predstavlja dva nova i vrlo uspješna modela. Prvi, Renault 25, predstavljao je novi koncept "lažnog trovolumena", (dvovolumen s izgledom trovolumena) a drugi je bio, sada već legendarni Espace. Espace je bio prvi serijski jednovolumen, a odmah se pokazao kao izuzetno praktično obiteljsko vozilo. Osim što je izuzetno poboljšao narušeni ugled tvrtke, Espace je bio prvi u danas prenapučenoj i izuzetno popularnoj klasi automobila. Već 1985. vidljivi su znakovi naglog oporavka najvećeg francuskog proizvođača. 1986. Bessea ubijaju teroristi što nije uspjelo zaustaviti mehanizam oporavka.
Od pionirskog Renault Espace iz 1984. ponuda jednovolumena je za desetak godina narasla na 3 modela: Twingo, Scenic i Espace a uskoro slijede i novi modeliGodine 1987. u Renaultu ponovo mogu biti više nego zadovoljni, jer za to imaju 3,7 milijardi (franaka) razloga, godinu kasnije dobit je rekordna, a 1989. Renault predstavlja model 19 kojim osigurava i obilježava put u sigurniju budućnost. Naredne godine donose popularnog Clia, Safrane (nasljednik 25-ice), jedinstveni gradski automobil Twingo i Lagunu (nasljednik 21-ice) te projekt spajanja sa švedskim Volvom.
Godine 1995. predstavljen je i Megane, automobil koji predstavlja platformu za čitavu gamu automobila: Megane, Megane Coupe, Megane Cabrio, Megane Classic i Megane Scenic. Jednovolumen Scenic, jedinstveno vozilo koje poput Espacea ponovo otvara novu klasu, osvaja naslov automobila godine.
1992-97. Povijesni niz: 6 uzastopnih naslova svjetskog prvaka u Formuli 1Uspjeh je donio i vračanje sportskim ambicijama. 1989 Renault ponovo ulazi u Formulu 1, ali ovaj puta isključivo kao proizvođač motora. Renaultovi V10 motori ubrzo počinju pokazivati svoje prave vrijednosti, a na naslov svjetskog prvaka trebalo se čekati samo do 1992. Tom godinom počinje razdoblje dominacije Renaultovih motora u kraljici automobilizma koje u suradnji sa Williamsom i Benettonom donosi 6 konstruktorskih naslova svjetskog prvaka. Od 1992. do 1997 u bolidima pokretanim Renaultovim motorom naslov svjetskog prvaka osvojili su Nigel Mansell, Alain Prost, Michael Schumacher, Damon Hill i Jacques Villeneuve. Motori Renault pokazali su se kao neusporedivo pouzdani i jači od konkurencije, što je tvrtci dodatno pripomoglo pri stjecanju ugleda. Godina 1997. bila je i posljednja sezona Formule 1 sa Renaultom, koji se povukao na vrhuncu slave. Razloge ovoga puta nećemo tražiti u financijskim razlozima, već prije u prezasićenost gospode u Renaultu sportskim uspjesima.
Paleta Renaulta 1998. za stoti rođendan ovog proizvođačaDanas je iza Renaulta čitavo stoljeće uspjeha i padova, oduševljena i razočarenja. Renault je sve prepreke uspješno savladao. Danas, u trećem stoljeću "života", najjači francuski proizvođač automobila uspješno je zakoračio u 21. stoljeće, koje će u svijetu zasigurno donijeti mnoštvo promjena. Ako pogledamo na proteklih 100 godina sigurni smo da će Renault i sljedećih 100 prebroditi bez većih poteškoća. Osim ako možda netko ne izumi uređaj za teleportaciju.

Renault vremeplov

1898.
Louis Renault predstavlja svoj prvi automobil Voiturrette.
1. listopada Fernard i Marcel Renault osnivaju društvo "Braća Renault"
Proizvedeno 6 automobila.

1900.
Izgrađena prva tvornica.
Proizvedeno 179 automobila

1902.
Razvijen turbokompresor.

1903.
Marcel Renault pogiba u utrci.

1904.
Renault razvija svjećice koje se mogu izvaditi iz motora.

1905.
Prva masovna proizvodnja taksija za Pariz.
2 Renaulta dobivaju nagradu za eleganciju u Monte Carlu.
Proizvedeno 1179 vozila.

1906.
Proizveden prvi kamion marke Renault

1907. Konstruirani prvi motori za avione i brodove.
Predstavljena jahta Renault.

1909.
Konstruiran prvi Renault autobus.

1910. Proizvedeno 5100 vozila.

1913.
Isporuka vozila ruskom caru i vojsci.

1914.
Tvornice rade za nacionalnu obranu.
Louis Renault izumio novi postupak proizvodnje granata.

1917.
Proizveden prvi top. Narudžba od 3000 komada.

1919.
Izlazi model 10 CV s upravljačem na lijevoj strani.

1922.
Uvođenje proizvodnje na pomičnoj traci.

1923.
Novi logotip, okrugli motiv s istaknutim imenom tvrtke.

1924. Proizvedeno 25.032 vozila.

1925.
Novi logotip romboidnog oblika.

1929.
Gotovo svi modeli dobili imena umjesto dotadašnjih simbola.

1936.
Gotovo svi od 2000 pariških autobusa su Renault.

1942-1944.
Bombardiranje tvornice u Billancourtu od strane saveznika.

1944.
Osnivač Louis Renault nakon uhićenja ubrzo umire.

1945.
Tvrtka je nacionalizirana.

1946.
Predstavljen model 4CV.
1950. Trostruka pobjeda 4CV na 24 sata Le Mansa.

1952.
Proizvedeno preko 100.000 vozila.

1959.
Moderniziran romboidni logotip tvrtke.

1961.
Predstavljen Renault 4.
Prvi zatvoreni krug hlađenja (R4).
Počinje uvođenje brojčanih oznaka za sve modele.

1962.
Renault 8, prvi serijski automobil sa disk kočnicama na svim kotačima.

1963. Proizvedeno preko 500.000 vozila.
1965. Renault 16 automobil godine.
Aluminijski blok motora nastao lijevanjem pod pritiskom (R16)

1969.
Proizvedeno preko 1.000.000 vozila.

1970.
Renault najjači uvoznik u Njemačkoj.
Sigurnosni pojasevi u svim vozilima.

1972.
Predstavljen Renault 5.

1973.
Renault najjači uvoznik u Italiji.

1977.
Prvo sudjelovanje u Formuli 1.

1978.
Predstavljen Renault 18.

1979.
Prva pobjeda u Formuli 1.

1980.
Proizvedeno preko 2.000.000 vozila.
Tri pobjede u Formuli 1.

1982.
Renault 9 automobil godine.

1983.
Predstavljen Fuego Turbo D, najbrži diesel na svijetu.
Alain prost u Renaultu vice prvak svijeta.

1984.
Rekordni gubitak od 12,5 milijardi Franaka (oko 4 milijarde DEM)
Predstavljen Renault 25.
Predstavljen Espace.
Obnovljen Renault 5.

1985.
Najava prestanka izravnog sudjelovanja u Formuli 1.
Opskrbljivanje Ligiera i Lotusa motorima za bolide Formule 1.

1986.
Predstavlje Renault 21.

1987.
Potpuno povlačenje iz Formule 1.

1988.
Predstavljen Renault 19.
Rekordna dobit od 8,9 milijardi Franaka (oko 3 milijarde DEM)

1989.
Povratak u Formulu 1 s Williamsom.
Williams Renault svjetski vice prvak u konkurenciji konstruktora.

1990.
Predstavljen Clio.
Prestanak imenovanja modela brojkama.
Renault postaje dioničko društvo.

1992.
Zadnja godina proizvodnje Renaulta 4.
Predstavljen Twingo.
Novi vizualni identitet tvrtke i novi logotip.
Rekord proizvodnje: 2.071.829 vozila.

1992-97.
Šest konstruktorskih naslova prvaka u Formuli 1 (S Williamsom i Benettonom).

1994.
Predstavljena Laguna.

1995.
Predstavljen Megane.
Renault je treća marka u Europi.

1996. Prestanak proizvodnje Renaulta 5.

1997.
Megane Scenic automobil godine.
Povlačenje iz Formule 1.

1998.
Predstavljen Clio 2.
Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik