Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
75 godina Volva
Sigurnost kao imperativ

Tko zna čiji bi danas automobili bili najsigurniji na svijetu da se za vrijeme ručka održanog 1924. Assar Gabrielsson i Gustaf Larson nisu složili u zajedničkoj ideji te upustili u avanturu zvanu Volvo. Gabrielsson, po struci ekonomist zaposlen u jednom od vodećih svjetskih proizvođača kugličnih ležajeva te Larson, inžinjer koji je također radio za SKF te Nya AB Galco zaključili su da nema prepreka za razvoj švedskog automobila. I sa ekonomske i sa inžinjerske strane Švedska je imala jake predispozicije ka ostvarenju toga cilja, a dodatni plus su bili švedski čelik i jeftina radna snaga.


Prvi koraci
Jedna od osnovni misli vodilja pri izradi prvog automobila je bila izrada kvalitetnog proizvoda jer je jeftinije izraditi kvalitetno nego kasnije popravljati loš proizvod Partnerstvo je zaživjelo tijekom 1924., a već 1926. predstavljen je prvi prototip-OV. Između 1926. i 1927. izrađeno je 10 prototipova, različito obojenih sa nadimcima te simbolom švedskog čelika, koso položenom letvicom na hladnjaku zraka, koji je i danas logo ove tvrtke. Prototipovi su pobudili interes čelnih ljudi SKF-a te su kao investitori stavili Gabrielssona na čelo njihove tvrke AB Volvo, kojase bavila proizvodnjom kugličnih ležajeva. Inače sam naziv Volvo je zapravo latinska riječ i u prijevodu znači kotrljati.
Prvi serijski model predstavljen je 1927. a zvao se OV4. Oznaka modela OV govorila je o kabrioletskoj karoseriji (oppen vagn), a svega godinu dana kasnije predstavljena je i zatvorena izvedba, PV4 (person vagn). Četvorka u nazivu odnosi se na broj cilindara. PV4 glasio je kao vrlo ružan automobil pa se čak i sam dizajner, švedski umjetnik Helmer Mas-Olle odbio potpisati pod svoju kreaciju. SKF je odlučio podržati proizvodnju prvih 1000 automobila i to po 500 od svakog modela. Međutim, start baš nije bio sjajan. Izrađeno je 205 kabrioleta te 721 zatvoreni model koji su stvorili velike gubitke. Ipak, Gabrielsson je uspio nagovoriti SKF da ne prodaju Volvo te da će ostvariti dobitke do 1929. Volvo su tada spasili kamioneti koji su se vrlo dobro prodavali. Bili su vrlo popularni zbog svoje grube konstrukcije, praktičnosti i kvalitete. Uz to, Volvo je u PV modelima predstavio motore sa šest cilindara,a iznimno su bila popularna i taxi vozila sa sedam sjedala.

Ni rat ih nije pokolebao
Veliku ekonomsku krizu u tridesetim godinama Volvo je dobro iskoristio kako bi usavršio svoje proizvode. Šveđani su usred najveće krize otvorili razvojni centar konceptnih automobila. Nakon pet profitabilnih godina, SKF se odlučio ponuditi dionice Volva na tržište te su se one tako pojavile na Stockholmskoj burzi 1935. Već tada su automobili Volva slovili kao vrlo pouzdani i kvaliteni, no nedovoljno atraktivni. Stoga je angažiran Ivan Ornberg iz SAD-a koji je trebao postaviti novu liniju modela. Rezultat je model Carioca koji je imao identičan aerodinamički paket kao i Chrysler Airflow. Kopiranje nije bilo iznenađenje jer su brojni inžinjeri u Volvo stigli iz Chryslera. 
Iako im je išlo vrlo dobro u Volvu je nedostajao model za kupce nešto pličeg džepa. 1936. godine je tako predstavljen model PV51 namijenjen manje platežno sposobnim kupcima. Dizajnerski se radilo o modelu identičnom PV36, no bio je manji te spartanski opremljen. Možda i previše spartanski jer ubrzo su uslijedile kritike te je model zamijenjen modelom PV 52..
Volvo je imao i velike prednosti na ostatak europskih proizvođača tijekom drugog svjetskog rata. Švedska je naime bila neutralna zemlja tako da je proizvodnja nastavljena i tada. Zbog nestašice goriva tijekom rata razvijeni su i modeli koje je pokretao prirodni plin. Automobile se lako moglo prepoznati po prikolicama s plinskim spremnicima.  

Sa modelom PV444 predstavljenim 1944. započinje opsjednutost Volva sigurnošću. Bio je to prvi poslijeratni model, automobil na kojem je testiran ojačani putnički kavez koji je pružao mnogo bolju zaštitu prilikom prevrtanja. Odmah nakon promocije naručeno je 2.300 primjeraka ovog vozila. 

Automobili postaju važniji od kamiona
Sve do 1949. okosnica tvrtke su autobusi, kamioni i kamioneti. Tek 1949. u prvi plan izbijaju automobili koji tada po prvi puta brojnošću nadmašuju broj proizvedenih kamiona i autobusa. Brigu prema kupcima Volvo potvrđuje 1954. kada je uvedena garancija na automobile. Iste je godine predstavljen i prvi sportski automobil, P1900 čija je proizvodnja nakon svega nekoliko izrađenih primjeraka obustavljena, jer automobil nije pratio visoke Volvo standarde. 
Godine 1956. je predstavljen Amazon/120, siguran i brz automobil koji je nadmašio konkurente. Iste godine na čelo Volva dolazi Gunnar Engellau pod čijim je vodstvom tvrtka doživjela veliki uspjeh. Novi direktor se posebno koncentrirao na izvoz, posebice na tržište SAD-a. Za vrijeme njegovog mandata količina proizvedenih automobila popela se sa 31.000 (1956.) na 205.000 (1971.).
Veliku ulogu u razvoju Volva igrala je i supruga novog direktora koja je radila kao liječnica i brinula se o mnogim pacijentima koji su nastradali u prometnim nesrećama. Nakon što je jedan od članova uprave prilikom sudara izletio iz automobila i teško je ozljeđen, krenulo se u razvoj novih pojaseva. Ubrzo je predstavljeno revolucionarno rješenje, toliko važno da ga je njemački patentni zavod 1985. proglasio jednim od osam najvažnijih otkrića u polju sigurnosti. Vođa odjela sigurnosti osmislio je pojas u tri točke i tako unio dio Volva u gotovo svaki automobil. Testiranja novog pojasa bila su se vršila pomoću jaja i malih kolica. Naime, jedino je pojas u tri točke uspio sačuvati jaje cijelim prilikom naglog zaustavljanje kolica, dok su jaja vezana pojasom u dvije točke redovito ispadala. Izum se ubrzo pokaza korisnim i u praksi. Nakon uvođenja pojaseva analizirano je više od 28.000 udesa u kojima su učestvovali vozači Volva te je potvrđen visok stupanj efikasnosti prilikom smanjenja ozljeda i spašavanja života.

Veliki uzlet
Usporedno s poslovnim uspjesima redali su se i sportski. Volvo je tijekom 40.-ih, 50.-ih i 60.-ih bio vrlo aktivan i u reliju modelima PV444, PV544 te Amazon. Godine 1961. predstavljen je P1800, model koji je trebao zadovoljiti sportski orijentirane obitelji. Dizajn je osmišljen u talijanskoj dizajnerskoj radionici Ghia. P1800 te kasniji model P1800S stekli su kultni status među ljubiteljima sportskih automobila. Automobil je svjetsku popularnost stekao ulogom u TV seriji “Svetac” i istoimenom filmu gdje ga je vozio Roger Moore. U šezdesetima tvornica u Olofstromu postaje pretijesna pa je bilo potrebno izgraditi još jednu koja je smještena u Torslandu pokraj Gethenburga.
Godine 1966. Volvo predstavlja model 144. Bio je to prvi švedski automobil koji je ponio naslov «Europski automobil godine». Model 144 postavio je visoke sigurnosne standarde. Novi sustav koenica odklanjao je moguanost otkazivanja, a crash testovima predstavljene su i deformabilne zone koje preuzimaju na sebe energiju sudara. Švedski su automobili bili daleko ispred najstrožih siguronosnih normi. 1972. je predstavljeno djeeje sjedalo sa okrenutim naslonom, 1973. pomieno kolo upravljaea, ublaživaai udara te boena ojaeanja u vratima. Od 1974. svi su spremnici goriva na novim modelima u zaštiaenijim zonama kako bi se smanjila moguanost eksplozije i zapaljenja prilikom sudara. 


Volvo modernog doba
Godine 1976. na tržište stiže model 240, nasljednik 144-ice. Automobil se na američko tržište isporučivao sa trostaznim katalizatorom koji je eliminirao 90% štetnih ispušnih plinova. Najopsežniji razvoj do tada imao je model 760. Bio je to prvi model koji se opsežno testirao u svim krajevima svijeta i pod svim uvjetima. Kočnice su tako testirane u Alpama, klima u pustinjama Australije, zimske sposobnosti u Kanadi, a motori na visokim prijevojima američkih Rocky mountainsa.
Dvije godine kasnije predstavljen je 740, manje skup i luksuzan od modela 760. Od 1984. Volvo nudi ABS i kontrolu proklizavanja kotača kao opciju na svojim modelima. Najluksuzniji model iz serije 700 predstavljen je 1985. Radilo se o modelu 780 Sport Coupe kojeg je pogonio 2.5 litreni motor, a serijska mu je oprema uključivala tempomat, klimu, krovni otvor te kožom presvučena sjedala. Od 1987. u Volvo automobile se ugrađuju i bočni zračni jastuci te zatezači sigurnosnih pojaseva.
Godine 1990. obznanjeni su strateški planovi zbližavanja Volva i Renaulta. Obje su kompanije shvatile partnerstvo kao korak ka ujedinjenju, no kako se bližilo samo ujedinjenje tako je rastao otpor među čelništvom Volva. Cijeli je posao propao 1993. Seriju 740 zamijenili su modeli 940/960 Jedan od najpopularnijih Volva bio je model 850 i njegova karavanska inačica. Početak 90.-ih označilo je i predstavljanje SIPS (Side Impact Protection System) boćne zaštite te izbacivanje CFC iz uporabe. 1995. predstavljeni su modeli S40/V40 koji su najavili odstupanje od klasičnih klinastih formi Volva. Karavansku su inačicu talijanski novinari proglasili najljepšim automobilom u klasi! 1996. Volvo 850 je pomlađen i preimenovan u S70 i V70. 1998 predstavljena su dva automobila. Prvi je C70, prekrasan kupe koji se kasnije proizvodio i kao kabriolet, a drugi je S80, još jedna potvrda usmjerenosti Volva ka sigurnosti, kvaliteti i brizi za okoliš. Nakon neuspješne epizode s Renaultom švedskog je proizvođača 1999. godine preuzeo Ford. Ubrzo su predstavljeni modeli S60 te V70 na potpuno novim platformama. Posljednju novost predstavlja ulazak u novu klasu, klasu luksuznih terenaca modelom XC90 koji na tržište stiže krajem ove godine.
U 75 godina bogate povijesti Volvo je stekao vrlo visok ugled širom svijeta, a posebno na najzahtjevnijim tržištima u Europi i SAD-u. Njegov doprinos sigurnosti je toliki da danas možemo tvrditi da se djelić Volva može naći u svakom modernom automobilu.

volvoov Vremeplov:

1924. - Assar Gabrielsson i Gustaf Larson tijekom rueka dolaze na ideju o proizvodnji švedskog automobila 

1926. - predstavljen je prvi prototip –model OV

1927.- izra?eno je 10 prototipnih modela OV-a

1927. - predstavljen prvi model, OV4 (oppen vagn)

1928. - predstavljen model PV4 (person vagn), zatvorena verzija modela 1929. – u modelu PV650 predstavljen prvi Volvo motor od šest cilindara 1933. – predstavljen konceptni Model Venus, koji je izra?en kako bi se ispitale reakcije korisnika na njegov neobiean dizajn

1935.- plasman dionica Volva na Stockholmskoj burzi 

1936. - Assar Gabrielsson je napisao prvi Volvo priruenik u kojem je istaknuo kako je princip vodilja u svemu što se radi u Volvu sigurnost

1936.- predstavljen model PV51 namijenjen manje platežno sposobnim kupcima

1938. -proizvedeno je više od 2000 automobila i osnovan je sindikat radnika Volva

1944. –predstavljen model 1944. kojim zapoeinje opsjednutost Volva sigurnošau, a odmah nakon premijere uslijedilo je 2300 narudžbi

1946. - na tržištu se pojavio model PV60, nasljednik modela PV51

1949. - Volvo automobili se po prvi puta proizvode u veaem broju od kamiona i autobusa

1953. predstavljen model PV445 Duet 

1954. – po prvi puta uvedena garancija na automobile 

1954.- predstavljen prvi sportski Volvo, model P1900

1956. -predstavljen model Amazon/120, siguran i brz automobil koji je nadmašio konkurente. 

1956. na eelo Volva dolazi Gunnar Engellau pod eijim je vodstvom tvrka doživjela veliki napredak

1959. -Volvo ugra?uje pojaseve u tri toeke serijski u svoje modele 

1961. -predstavljen P1800 model koji je trebao zadovoljiti sportski orijentirane obitelji

1961. da bi se poveaala proizvodnja izgra?ena nova tvornica u Torslandu pokraj Gethenburga

1962.- umire Assar Gabrielsson jedan od osnivaea tvrtke 

1963. - otvorena tvornica u Kanadi

1965. - otvorena još jedna tvornica - u Belgiji

1966. –predstavljen model 144, automobil koji osvaja titulu «Europski automobil godine»

1968. – umire Gustaf Larson, Gabrielssonov poslovni partner i suosnivae tvrtke

1972. predstavljeno djeeje sjedalo sa okrenutim naslonom

1976. – poeetak proizvodnje nasljednika 144-ke, modela 240

1982. –predstavljen model 760 namijenjen imuanijoj klijenteli

1982. – šef tvrtke postaje Pehr G. Gyllenhammer pod eijim se mandatom tvrtka dodatno razvila te proširila svoje djelatnosti i u prehrambenim i ljekarskim granama

1984. -predstavljen model 740, manje skup i luksuzan od modela 760

1984.- od te godine Volvo nudi ABS i kontrolu proklizavanja kotaea kao dodatnu opremu na svojim modelima

1985. -predstavljen model 780 Sport Coupe

1987. - u Volvo automobile se ugra?uju i boeni zraeni jastuci te zatezaei siguronosnih pojaseva. 

1990 - obznanjeni su strateški planovi zbližavanja Volva i Renaulta

1993. –odustaje se od suradnje s Renaultom 

1995. predstavljeni su modeli S40/V40 koji su najavili odstupanje od klasienih klinastih formi Volva

1996. - Volvo 850 je pomla?en i preimenovan u S70 i V70

1998. predstavljeni C70 i S80
1999. - švedskog proizvo?aea preuzima Ford
Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik