Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Povijest Lexusa

Japanska priča o luksuzu


Kada se 1989. godine Lexus predstavio na Sjevernoameričkom međunarodnom salonu automobila u Detroitu, jedino pitanje je bilo da li će se ova luksuzna marka japanske Toyote moći natjecati na američkom tržištu luksuznih modela.

Sada, 20 godina poslije, Lexus je dokazao da se može natjecati s cijelim segmentom. To je ostvareno slušanjem kupaca i premašivanjem njihovih očekivanja u svakom pogledu. Od kada su prva Lexus vozila izašla iz salona automobila u rujnu 1989., Lexus je postao lider u kvaliteti, inovacijama i, najvažnije, zadovoljstvu kupaca.

Toyodin izazov
Težnja savršenstvu je započela početkom 1980-ih kada je tadašnji predsjednik Eiji Toyoda izazvao grupu inženjera da razviju najbolji luksuzni automobil na svijetu. Nakon stotina prototipa i tisuća testnih kilometara, nastao je LS400. Kupci su pohrlili u 80 pažljivo odabranih Lexus salona u čitavom SAD-u čitajući tekstove, poput onoga objavljenog u renomiranom časopisu Automobile Magazine, koji je o modelu LS400 napisao "ovaj je model dosegao razinu savršenstva, najviše što smo ikada mogli doseći". Časopis Car and Driver je napisao "Lexus vas doslovno i figurativno vozi u drugu dimenziju". Motor Trend je napisao "mi smo iskreno zapanjeni da je LS400 tako savršen".

Na početku - opoziv
Ali čim je Lexus dobio zamah, naišao je na prepreku. Kratko nakon predstavljanja, dva manja problema s kvalitetom otkrivena su na modelu LS400. Nekoliko osoba se žalilo da treće visoko postavljeno stop svjetlo nije dovoljno svjetlo kao što bi trebalo biti, te se jedan kupac žalio na kvar tempomata. Lexus se suočio s izazovom. Opozvao je svih prodanih 8.000 vozila, preuzeo ih od njihovih vlasnika, pregledao, te ukoliko je bilo potrebe riješio problem, a sve automobile vratio vlasnicima oprane s punim spremnikom goriva. Vlasnici su također dobili i poklon kao zahvalu za njihovo razumijevanje.

Nadmašili Nijemce
Umjesto da zaustavi ovu mladu marku, ovaj presedan u opsluživanju kupaca postavio je novu razinu usluge prema vlasnicima, koja je još više uzdignula ovu marku. Ovaj legendarni Lexus potez prema potpunom zadovoljstvu vlasnika i želji za najvišom kvalitetom i danas je spominjani ''Case'' na brojnim svjetskim ekonomskim sveučilištima! Do 1991. otvoreno je 141 Lexus salona automobila u cijelom SAD-u i Lexus je prestigao Mercedes-Benz i BMW u prodaji, te postao najbolje prodavana luksuzna uvozna marka u SAD-u.

Stopiranje SAD-a
Početkom 1990-ih, Lexus je nastavio brusiti svoje tržišno ime i svoje proizvode, kao što je prikazano najvišim nagradama za kvalitetu i zadovoljstvo kupaca od strane kompanije J.D. Power and Associates. Lexus je u ožujku 1993. predstavio model GS300,luksuznu sportsku limuzinu. U 1995. godini, Lexus je suočen s novim izazovima. Ekonomija je slabila, Jen je fluktuirao u odnosu na dolar, i Lexus je proveo mjesece u nedoumici, kako su vlade SAD-a i Japana pregovarale o predloženim 100 postotnim carinskim tarifama na japanske luksuzne automobile. Tarife nisu uvedene i ukupno luksuzno tržište je nastavilo rasti.

Prvi luksuzni crossover
Godine 1998. Lexus je pokazao kako sluša tržište na jedinstveni način. Tijekom razgovora s kupcima SUV-ova o posjedovanju njihovih SUV modela, vlasnici su stalno ponavljali, "Ja volim svoj SUV, ali…". Lexus je čuo o nedovoljno udobnim vožnjama, teškom ulasku/izlasku i nedostatku visoke razine luksuza. Kako bi riješio ove probleme, Lexus je 1998. uveo model RX300, koji je stvorio segment luksuznih crossover modela. Deset godina poslije, Lexusov RX nastavlja biti lider u ovom segmentu. U srpnju iste godine, Lexus je imao veću mjesečnu prodaju od bilo kojeg luksuznog konkurenta – po prvi put za bilo kojeg međunarodnog proizvođača automobila. Lexus je 2000. postao najbolje prodavana luksuzna marka u SAD, te je tu titulu zadržao devet godina za redom!

Novi modeli
Početkom svojeg drugog desetljeća, Lexus se počeo okretati dalje od svog tradicionalnog segmenta, kako bi predstavio vozila za ljude koji ranije možda nisu razmišljali o Lexusu. Za njih je u srpnju 2000., Lexus razvio drugi model u kategoriji manjih luksuznih limuzina, sportsku limuzinu IS300. Slijedeće godine, Lexus je nadogradio svoj klasični SC model i pretvorio ga u kabriolet s tvrdim krovom. Sa širokom ponudom limuzina, luksuznih SUV modela i kabrioleta s tvrdim krovom, Lexus u svijetu nudi proizvode u skoro svakom luksuznom segmentu.

Hibridi
Lexus je postao poznat po predstavljanju prvog hibridnog luksuznog vozila na svijetu. Model RX400h je krenuo u prodaju u travnju 2005. Sa svojim nižim emisijama, nižom potrošnjom goriva i izvanrednim luksuzom, ovaj model je demonstrirao da ekološki osviješteni kupci nisu morali žrtvovati luksuz kako bi bili blaži prema okolišu. Lexusova druga hibridna ponuda, hibridna luksuzna sportska limuzina GS450h krenula je u prodaju u travnju 2006., a LS600hL prestižna hibridna limuzina (prvo na svijetu potpuno hibridno V8 vozilo) krenula je u prodaju u srpnju 2007.

I snažna F serija
Dok se imidž Lexusa kretao oko njegovih tradicionalnih značajki pouzdanosti i luksuza, još uvijek je trebalo nešto što će pokazati njegovu strast za performansama. IS F luksuzna limuzina visokih performansi je bio pravi odgovor. Pokretan 416 KS snažnim V8 motorom, Lexus IS F je bio najmanje karakterističan automobil koji je Lexus ikada napravio, te je demonstrirao da ova marka doista može napraviti automobil za vozače željne visokih performansi.

Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
  • Auto servisi
  • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
  • Najbolji automobili svih vremena
  • Formula 1, Rally, NASCAR
  • Kupnja - gdje i kako?
  • Ponuda – potražnja

    Svi forumi